Juhtkiri: poliitika demokraatiavaba pool

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Riigikogu valimised on ukse ees. Mis siis, et valimiskasti juurde tuleb sammud seada alles kevadel, valimistrall ja ajupesu käivad juba täistuuridel. Kui jõulu­tralli tunneb ära sellest, et akendele ilmuvad klassikalised advendikolmnurgad ja muidu tavalisele kommikarbile on pandud päkapiku pilt, siis valimismöllus selget pead hoida on keerulisem. Poliitikute peent manipulatsioonitööd ei ole tavainimesel lihtsalt võimalik nii hästi ära tunda.

Siret Kotka aus ülestunnistus tänases lehes aga annab märku, et valimisvõitlus parlamenti pääsemiseks on alanud. Kui kunagi kehastusid Robert Antropov ja Kristiina Ojuland Elvis Presleyks ja Marilyn Monroeks, siis praegu võetakse omaks trollija roll. Sõltumata aastaarvust, on eesmärk üks – pääseda pildile. Kui oled pildil, siis on tõenäoline, et keegi su poolt hääletab. Meie president Alar Karis aga kutsus hiljutises telepöördumises inimesi üles eraldama terad sõkaldest. Tehkem seda.

Internetis toimuval on tänapäeval suur mõju tavainimese käitumisele. Ei pane me tähelegi, kuidas soovime ühtäkki osta toodet, mida sotsiaalmeedia algoritmid meile nädalate viisi meelepäraseks on söötnud, või kuidas mõni poliitik järsku nii tupsununnu näib, et tahaks temale oma üht ja ainumat häält anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles