Näpi kooli saatus selgub saabuval aastavahetusel

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Ajalootund Näpi koolis. Õpetaja Svetlana Johansoni juttu kuulavad Risto, Aljona, Arro-Kaim, Viktor ja Jaanika.
Ajalootund Näpi koolis. Õpetaja Svetlana Johansoni juttu kuulavad Risto, Aljona, Arro-Kaim, Viktor ja Jaanika. Foto: Ain Liiva

Lääne-Virumaa erivajadustega lastele haridust andva Näpi kooli tulevik ei ole kunagi olnud päris kindel. Nüüd on mureks põhjust tavapärasest rohkemgi. Riigil huvi Näpi kooli pidada ei ole. Õppeasutuse jätkamine Lääne-Virumaa omavalitsuste ühisasutusena eeldab, et omavalitsused lepivad selles küsimuses kokku aastavahetuseks, mil rahastamine praeguse mudeli alusel lõppeb.

Kui ajakirjanik Näpi kooli 8. klassi ajalootundi astus, pöördusid tema poole viis uudishimulikku silmapaari: Risto, Aljona, Arro-Kaim, Viktor ja Jaanika. Õpetaja Svetlana Johanson oli neile just rääkinud taluperest 19. sajandil. “Kas jäi meelde, kes kuulusid taluperre?” küsis ta lastelt. “Peremees, perenaine, lapsed,” vastas Risto.

“Hästi palju tuleb sõnu ja mõisteid seletada. Täna meil tekkis selline mure, et me ei teadnud, mis asi on lakk. Heinu hoiti lakas ja lastele tuli selgeks teha, kus see asub,” rääkis õpetaja, kelle sõnul on Näpi õpilaste sõnavara suhteliselt väike võrreldes tavakooli laste omaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles