Rakvere vallas muretsetakse naabrite tuumaarenduse pärast

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Rakvere vallavolikogu liikmed (laua taga) ja istungile tulnud huvilised kuulasid mitme energeetiku selgitusi kavandatavast tuumajaamast.
Rakvere vallavolikogu liikmed (laua taga) ja istungile tulnud huvilised kuulasid mitme energeetiku selgitusi kavandatavast tuumajaamast. Foto: Toomas Herm

Kuigi riik pole veel otsustanud, kas Eestisse on tuumajaama vaja või mitte, ajab aktsiaselt Fermi Energia juba üle aasta asja tuumajaama ehitamiseks. Jaama üks võimalik asukoht on Viru-Nigula vallas Letipeal ja see on teinud ärevaks naabervald Rakvere võimud.

Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev ütles, et kutsus ise äriühingu esindajad volikogu istungile. "Letipealt on linnulennult meie valla piirini viis-kuus kilomeetrit," põhjendas ta kutset. Volikogu juht viitas tõsiasjale, et kui tuumajaamas midagi juhtub, radioaktiivne kiirgus omavalitsuste piire ei tunnista. Seega on Rakvere vald huvitatud eeskätt võimaliku tuumajaamaga seotud ohutusest. "Peame vaatama, mis naabritel toimub," lisas Vassiljev.

Ohutusest rääkides tõi volikogu juht näite, et tänu võrkpalli mängivale pojale on ta käinud Šveitsis sisuliselt tuumajaama külje all. Aga seal on igal sammul mõeldud inimeste turvalisusele. Vassiljev rääkis, et elumajadel on seal paksud välisuksed ja keldrid vastavad tuumavarjendile esitatavatele nõudmistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles