Pühade eel saadetakse Omnivat ja Eesti pankasid matkivaid sõnumeid

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Kuvatõmmis libakirjast.
Kuvatõmmis libakirjast. Foto: ria

Viimastel nädalatel on riigi infosüsteemide amet (RIA) saanud kümneid teateid Ominivat matkivatest libakirjadest. Inimesed andsid märku ka panku jäljendavatest võlts-SMS-idest. Mõlema pettuse eesmärk on koguda inimeste ja nende pangakaartide andmeid ning võimalusel varastada raha.

Sellised pettused käivad Eestis lainetena. "Pühade eel kasvab inimeste heasüdamlikkus ja ka vajadus kinke osta. Aina rohkem kingitusi tellitakse praegu läbi veebipoodide," rääkis RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärt. "Seda pühadeeelset trendi proovivad kahjuks kelmid kuritarvitada. RIA kogemus on korduvalt näidanud, et kui inimeste käest väga ilusti infot küsida, siis on enam kui tõenäoline, et nad kaotavad lõpuks tähelepanu ja annavad küsitu välja. Nii saavad kurjategijad kätte kontosid, PIN-koode ning pangakaardi andmeid."

RIA hinnangul on politsei edastatud teade võimalike SMS-petturite kinnipidamisest väga hea uudis. "Kuritegelik maailm aga tühja kohta ei salli ning varsti on uued tegelased platsis, kes kasutavad juba natuke paremaid trikke inimeste petmiseks," jätkas Auväärt. Tema sõnul ei tohi valvsust kaotada. "Üleüldse on netis parem, kui igasse kirja ja sõnumisse suhtutakse skeptiliselt," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles