Talvel on liiklejatele ohumärk lumesadu

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Lumesadu muudab teeolud keerulisteks.
Lumesadu muudab teeolud keerulisteks. Foto: Marko Saarm

Läinud nädalavahetusel järgnes Tallinna–Tartu maanteel üks avarii teisele. Kui videote põhjal otsustada, oli riigi üks põhilisi maanteid ohtlikult libe. Selline olukord võib ette tulla ka meie maakonnas Tallinna–Narva maanteel. Riigimaanteid hooldava osaühingu Verston korrashoiu valdkonnajuht Tarmo Lood ütles, et lumesaju korral ei suuda teemehed kiiresti sõiduteed nõutud tasemeni hooldada.

Tarmo Loodi sõnul on äriühingul soolavarud libedusetõrjeks olemas. Tänavu kasutatakse Saksamaalt ostetud soola, mis asendab Valgevene toodangut. Loodi hinnangul on Saksamaalt pärit sool turul olevatest kõige parema kvaliteediga. Paraku aga ka kallis. Lood tõi näite, et eelmisel aastal olnud hinnaga võrreldes tuleb praegu soola eest maksta 80 protsenti enam.

Tehku teehooldajad või imesid, talvised teeolud ei ole võrreldavad suvistega. Lood tõi näite, et kuigi sool paneb teedel oleva jää sulama, vähendab tekkiv veekiht haardetegurit. Sama on suvelgi – märjal teekattel on haardetegur väiksem kui kuival teel. Kui aga vett on liiga palju, siis võib suvelgi libedale teele ehk vesiliugu sattuda. Kui aga talvel lisandub sulanud jääst tekkinud veekihile värske lumi, siis see teebki sõidutee lühikese ajaga väga libedaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles