Ajamustrites peegeldub Elna Kaasiku kolme aastakümne looming

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Hetk Elna Kaasiku loometeel: näitus “Vaade Eestile” aastal 2020 rahvusraamatukogus.
Hetk Elna Kaasiku loometeel: näitus “Vaade Eestile” aastal 2020 rahvusraamatukogus. Foto: Tairo Lutter

Tekstiilikunstnik ja -disainer Elna Kaasik, kes tähistas 20. oktoobril 30 aasta möödumist Elnadisaini asutamisest, avab sel puhul 9. detsembril Tallinna Jaani kiriku galeriis näituse “AjaMustrid”. Näha saab kaheksat telgedel kootud tööd ajavahemikust, mida kunstnik peab rikkalikuks perioodiks oma loometeel.

“Aeg on kudunud vaipadesse mustreid minu pika elu maastikest: merd, igaviku öösinist, kirge, valu ja päikeseloojangu tuld,” ütles ta näitust tutvustades. Nii kannavad Kaasiku tööd, mida iseloomustab lakooniline lihtsus ja abstraktsus, pealkirju “MetsaTriibud”, “HingeTee”, kuid ka “Jäljed”, “Valu”, “Kirg”. Inspiratsiooni ammutab kunstnik emotsioonidest. “Kunst algab emotsioonist ja mõttekujundist. Kui pole mõtet, pole ka kunsti,” ütles Elna Kaasik.

Kaasik on disainerina lähtunud tellija soovidest, kunstnikuna põimib vaipadesse sügavaid mõtteid ja lugusid, loob lõngade joonerütmist sõnu ja pilte. Lisaks villasele lõngale on ta lõimede vahele kudunud ajalehti, kibuvitsaoksi ja kohvipaki fooliumsisu. Mõnest disaintootest on saanud alguse näitusekunst, mõnest kunstina loodud vaibast arenenud uus tooteseeria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles