Vaade: sünnitagem ainult kolmandaid

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Marianne Loorents

Kolmapäeval võttis riigikogu vastu valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seaduse, mille eesmärk on parandada lastega perede toimetulekut. Lahtikirjutatult tähendab see siis seda, et esimese ja teise lapse toetus kasvab uuest aastast 60 eurolt ja üksikvanema lapse toetus 19,18 eurolt 80 eurole kuus. Lasterikka pere toetus suureneb kolme kuni kuue lapse puhul 300 eurolt 650 eurole ning seitsme ja enama lapse puhul 400 eurolt 850 eurole kuus.

Laste saamine on kulukas, ja kuigi öeldakse, et lapsed sünnivad armastusest, ei ole armastus alati piisav. Kahe lapse emana võin öelda, et suurim ebakindlus valitseb just enne esimese lapse sündi. Tahaks ju, et kõik tingimused oleks täidetud: lapsel soe ja kena kodu, kus kasvada, vanematel arvestatavad sissetulekud, stabiilsus, kindlus tuleviku ees. Teise lapsega on juba pisut lihtsam, kuna eesootavat on võimalik aimata.

Valitsuse ja riigijuhtide arvates sünnivad esimesed ja teised lapsed aga iseenesest. 80 eurot kuus ühe lapsega perele ja 160 eurot kahe lapsega perele on kena küll, aga muudab sotsiaalkaitseminister Signe Riisalu öeldud sõnad, justkui sooviks riik toetuste tõstmisega toetada lastega perede toimetulekut ja anda kindlustunnet perelisa planeerimisel, täiesti sisutühjaks. 80 eurot ei anna tänapäeval mingit kindlustunnet. Sellega ei saa tasutud isegi lapse hoius käimise kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles