Toidupank kogub täna ja homme annetusi

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Toidupanga vabatahtlikud koguvad toiduaineid, mida jagada abivajajatele.
Toidupanga vabatahtlikud koguvad toiduaineid, mida jagada abivajajatele. Foto: Arvo Meeks

Toidupank varub reedel ja laupäeval 77 jaekaupluses üle Eesti kaua säilivat toitu suurenenud toiduvajaduse leevenduseks ja toiduvarude rikastamiseks.

"Toidupanga abivajajate arv on sellel aastal jõudnud keskmiselt 20 000 inimeseni nädalas, kellest ligi 8000 moodustavad lapsed. Abivajajate tõusu põhjuseid on mitmeid – inflatsioon, kõrgenenud energiahinnad, Ukraina sõjapõgenike lisandumine, suhtelise vaesuse kasv," rääkis toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn. Ta lisas, et teadlikult enne jõule annetatud toidud on oluline lisa puudustkannatavate inimeste toidulauale.

"Kutsume kauplusekülastajaid üles lisama enda ostukorvi annetamiseks kasvõi mõni toode, mis võiks jõulude eel puudustkannatavatele inimeste toidulauale tervislikku ja meeldivat lisa pakkuda," ütles Boerefijn. Ettevõtmisega on liitunud valik Rimi, Prisma, Selveri, Coopi, Maksimarketi, Konsumi, Lidli ja Maxima toidupoode üle Eesti.

Kõik, kes soovivad toidupankade tööle kaasa aidata, kuid ei saa osaleda toidukogumisaktsioonis, võivad panustada rahalise annetusega. Annetada on võimalik Eesti Toidupanga kodulehel või helistades annetustelefonidel.

Boerefijni sõnul on toidupanga toidukäive sel aastal võrreldes mullusega kasvanud, kuid seda peamiselt kauplustest niinimetatud päästetud toidu arvelt. "Eesmärk on päästetud toidule lisada juurde kvaliteetseid kaua säilivaid tooteid, et toidupakk oleks mitmekesisem ja toitvam. Nendest aga on toidupankadel kõige suurem puudus," lisas Boerefijn.

Iga päev jagab toidupank Boerefijni sõnul suuremas osas kauplustest päästetud toitu, mis muidu ära visataks. Suurem kogus kvaliteetset pika säilivusajaga toitu aitab päästetud toidule olulisel määral mitmekesisust lisada.

Kampaanias osaleb 77 jaekauplust üle Eesti, kus kahe päeva jooksul üle 1000 vabatahtliku aitab annetusi koguda ja kogutud kaupa transpordiks ette valmistada. Tänavu aastal toimuvad toidupanga toidukogumispäevad teist korda, aprilli alguses olnud kampaania raames annetati üle 40 000 kilogrammi toitu.

Eesti Toidupank tegutseb alates 2010. aasta märtsist, et leevendada vaesusprobleemi Eesti ühiskonnas ja võidelda toidu raiskamise vastu. 2022. aastal on toidupank abivajajatele jaganud üle 3,7 miljoni kilogrammi päästetud ja annetatud toitu. Lisaks sellele jagatakse neli korda aastas Euroopa Liidu toiduabi. Toidupanga võrgustikus tegutseb maakonnakeskustes kokku 16 toidupanka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles