Rakveres jõuab lohe homme linna alla

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Margus Grosnõi tegelane on sattunud lohe haardesse.
Margus Grosnõi tegelane on sattunud lohe haardesse. Foto: Kalev Lilleorg

Rakvere teatri suures saalis esietendub homme, 10. detsembril muusikaline koguperelavastus "Lohe linna all".

Lavastuses "Lohe linna all" on kasutatud ukraina muinasjuttude motiive, raamjutustus on aga algupärand. Lavastaja Helen Rekkori sõnul on alltekst kirjutatud just selles ajas ja ruumis – arvestades globaalset olukorda – ja spetsiaalselt lavastuses osalevatele näitlejatele.

"Olukorras, kus põgenikevoog ei näita vaibumise märke, kuna niinimetatud lohe ja tema kaaskond endiselt anastavad, laastavad ja märatsevad, tundub õige ja vajalik neid keerukaid ja valulikke teemasid lastele ja noortele sobivas mängulises võtmes avada," ütles Rekkor.

Botaanikaaiast hargnema hakkavad sündmused jutustavad inimeseks olemise põhitõdedest, valikutest ja väärtustest: empaatiast, hirmust, usaldamatusest, heast ja halvast, lubadustest kinni pidamisest.

Nuku- ja objektiteatri assistendi Teele Uustani abil muutuvad näitlejate kostüümid lavastuse käigus ise osalisteks, ellu äratatakse sokid ja kasutatakse ka varjuteatri elemente ja efekte. Lavakujundus on loodud taaskasutusmaterjalidest, mis oli algusest peale lavastaja kindel soov. Kunstnik Jaanika Jüris on ära kasutanud teatri ladudes olevaid materjale ja ehitanud nende abil maailma, milles muinasjutud ja lavareaalsus põimuvad ja teineteist täiendavad.

Muusikalise kujunduse autor on Ukraina päritolu noor helilooja Illja Humenjuk. "Alates otsuse vastuvõtmisest – teen lavastuse Ukraina muinasjuttude motiividel – teadsin, et lavastusele peab looma muusika nimelt ukrainlane, sest vaid inimene, kelle riik on ülekohtuse sõja keerises, suudab tabada lavastuse lootusetuse ja lootuse vahelist balanssi ning luua eepilist mõõdet," rääkis Rekkor.

Peale etendust saab seigelda lohe jõulumaal, kus saab otsida vastust küsimusele, kuidas kasvada heaks loheks. 

Loo autorid on Reeli Reinaus ja Helen Rekkor, mängivad Margus Grosnõi, Tiina Mälberg, Anneli Rahkema, Tarvo Sõmer ja Grete Konksi (külalisena). Lavastust mängitakse 21. detsembrini vaid Rakveres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles