Sotside nimekirjas kandideerib teatrijuht, Isamaas aga läänevirulastele tundmatu audiitor

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Järgmised riigikogu valimised toimuvad 2023. aasta 5. märtsil.
Järgmised riigikogu valimised toimuvad 2023. aasta 5. märtsil. Foto: Arvo Meeks

Sotsiaaldemokraatlik Erakond andis teada, et 2023. aasta riigikogu valimistel kandideerib nende ridades Rakvere teatri juht Velvo Väli. Isamaa avalikustas aga oma kandidaatide pingerivi, kus teatrimees Üllar Saaremäe järelt leiab läänevirulastele täiesti tundmatu kandidaadi, kes viimatistel kohalike omavalitsuste valimistel sai Tallinnas 30 häält.

EKRE nimekirjas kandideerivale Evelin Poolametsale võib aga vist õnne juba ette ära soovida – oleks väga suur ime, kui tema riigikogu järgmisse koosseisu ei pääseks. Nimelt on erakond asetanud ta üleriigilises nimekirjas viiendaks ja on äärmiselt vähetõenäoline, et ta sellelt positsioonilt parlamenti ei jõua.

Kui Evelin Poolamets Lääne-Viru valimisringkonnast mandaati ei saa – mis on tõenäoline –, siis saab ta loota üleriigilisele kompensatsioonimandaadile, mille üleriigilise nimekirja viies number väga suure tõenäosusega ka saab. Valimisseadusest tulenevalt peab Poolamets ületama siiski ühe künnise: tal tuleb saada vähemalt viis protsenti hääli oma ringkonna lihtkvoodist. Nende hulk sõltub valimas käinud inimeste arvust, aga eelmistel riigikogu valimistel oli see meie ringkonnas umbes 270 häält ja eks see jääb samasse suurusjärku eelseisvatelgi valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles