Juhi aga juga julgesti!

Mare Rossmann
, rakverlane
Copy
Mare Rossmann.
Mare Rossmann. Foto: Erakogu

Ukrainas käivad juba aasta aega julmad tapatalgud, kus ühe rahva lihtsad inimesed tapavad teise rahva lihtsaid inimesi. Eestis lööb üks inimene maas lamavat abitut teist inimest mitu korda jalaga. Internetis levib video, kus teismeliste kamp peksab jõhkralt oma eakaaslast. Miks ometi? Arvatakse, et noorte vägivaldse käitumise põhjust tuleb otsida koolist, sest seal ei õpetata õpilastele sotsiaalseid oskusi piisavalt. On soovitatud, et koolis peaks olema lausa eraldi tund tunniplaanis sotsiaalsete oskuste õpetamiseks. Muidugi saab selliseid oskusi koolis paremini õpetada, aga eraldi õppeainet ma ei poolda.

Meenub minu oma kooliaeg. Mul oli algklassides õpetaja, kes rääkis, et vanadel inimestel tuleb aidata sõiduteed ületada. Üks poiss proovis seda soovitust kohe ka praktikas rakendada, aga vanamemm ütles, et tema ei taha praegu üle tee minna. “Tahab või ei taha, ikka tuleb aidata,” jäi õpetaja endale kindlaks. Poistele õpetas ta tualeti kasutamist. Viis poisid

WC-sse, ja kuna ta ise oli naisterahvas ja ette näidata ei saanud, valis ühe poisi välja ja juhendas eemalt stiilis “Oskar, tubli poiss, juhi aga juga julgesti!”. See meenus mulle siis, kui lugesin lehest, et Soomes õpetatakse lasteaialastele, kuidas kakada kotti, kui elektrikatkestuse tõttu vett tualetis ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles