Nii mõnigi valgekrae on eraelus peletis

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Jõulukingiks vägivald.
Jõulukingiks vägivald. Foto: Sander Ilvest

Kui kümme aastat tagasi otsisid alkoholilembeselt mehelt peksa saanud naised vägivalla eest põgenedes majutusteenust, siis nüüdseks on olud muutunud. Üha enam kohtab majanduslikku vägivalda, mis lähtub keskklassi või isegi majanduslikult veel paremal järjel olevatest meestest, keda rahvas kutsub valgekraedeks.

Virumaa naiste tugikeskus on maakonnas ainuke, kes naistele ja lastele vajadusel peavarju pakub. Tugikeskuse juhataja Merle Albrant selgitas, et nemad tegelevad nelja liiki vägivalla – füüsiline, vaimne, seksuaalne, majanduslik – ohvritega. Majanduslik vägivald on kasvutrendis ja see puudutab inimesi, kelle pereelu on näiliselt korras, et mitte öelda eeskujulik. Seepärast kulub nende juhtumite avastamiseks palju aega. Kui naine lõpuks tugikeskusesse jõuab, siis selgub, et vägivald on kestnud juba mitu aastat, kuid politseile ei ole laekunud ühtegi teadet.

Milles siis seisneb majanduslik vägivald? Albrant selgitas, et mees võtab naise üle täieliku kontrolli. Lääne-Virumaal on olnud juhtum, kus mehe käes on naise pangakaart. Teine variant – kui ka naine saab ise raha kasutada, peab ta andma mehele põhjalikult aru iga kulutatud sendi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles