Lääne-Virumaal tohib juba järvejääle minna

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Pildil on Viitna järv.
Pildil on Viitna järv. Foto: Meelis Meilbaum

Päästeamet lubab alates laupäevast minna siseveekogude jääle ka Lääne-Virumaal. Erandiks on Kunda ja Selja jõgi, millele pole veel korralikku jääkaant tekkinud. Vältida tasub ka teiste vooluveekogude jääle minekut.

Pakane on enamikus Eestimaa paikades külmetanud siseveekogude jääkaaned enam kui kümne sentimeetri paksuseks, mis tähendab, et jää suudab juba inimest kanda. Päästjad mõõdavad siseveekogude jää paksust regulaarselt ning nendest tulemustest lähtutakse ka jääle mineku lubamisel.

Ka lubatud piirkondades tuleb jääle minnes ohutust silmas pidada ja siiski ettevaatlik olla. Jääle minekust tasub lähedastele teada anda ning võimalusel tasub ka seltsiline kaasa võtta, sest nii on abi olemas ka siis, kui mingil põhjusel peaks õnnetus juhtuma.

Kaasa tuleb võtta ohutusvahendid, sest veekogu piires võivad jääolud varieeruda. Esmaste abivahendite hulka kuuluvad päästevest ja jäänaasklid. Mõistlik on abivahendina kaasa võtta ka vile, millega saab märku anda siis, kui peaksite hätta sattuma. Jää tugevust saab mõõta jääle koputades. Selleks sobib suur tugev puutokk. Tokki saab kasutada abivahendina ka siis, kui jääl liikudes peaks õnnetus juhtuma ja jää murenema – toki abil on võimalik end jääaugust välja vinnata. 

Jääohutusest tasub kindlasti rääkida lastega. Täiskasvanutel tasub meeles pidada, et ohutuse huvides ei tasu lapsi üksinda jääle lubada ka siis, kui jääolud on head.

Jääolusid saab vaadata päästeameti regulaarselt uuendatavast kaardirakendusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles