"Urmas Sisask oli komeet – kui maandus, hakkas kõik põlema ja särama"

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Urmas Sisask lahkus 62-aastasena.
Urmas Sisask lahkus 62-aastasena. Foto: Kristjan Rosin

Laupäeval suri 62-aastasena helilooja Urmas Sisask. Aastakümneid Jänedal elanud ja töötanud suurkuju andis teda inspireerinud paigas viimase kontserdi sel kevadel. Temanimeline muusikatähetorn uuendati seal 2018. aastal ja siis tõi tema tulek tähed tagasi taevasse, meenutas Jäneda muuseumi eestvedaja Georgi Särekanno.

"Urmas ja Jäneda, need on olnud 30 aastat sünonüümid," rääkis Särekanno. "Urmas võttis oma südameasjaks mainida igas paigas, kus ta viibis ja kus teda kuulati, et ta on Jänedalt. Sellega suutis ta selle pisikese täpikese Eestimaa kaardil teiste teadvusesse viia. Mitte ainult Eestimaal, vaid ka mujal."

Urmas Sisaski looming oli inspireeritud astronoomiast. Suur osa sellest sündis hilistel öötundidel Jäneda lossi tornis tähti vaadates ja saalis klaveri taga muusikat kirjutades. Jäneda lossi muusikatähetorn valmis 1994. aastal, paar aastat hiljem avas Urmas Sisask seal planetaariumi, kus muu hulgas korraldati kontserte. Hiljem jäi muusikatähetorn tühjaks ja lagunes, kuid renoveeriti taas 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles