Eesti Energia tutvustas muutusi avaneval elektriturul

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia.
Eesti Energia. Foto: Mihkel Maripuu

Uued avatud turu elektripaketid pakub Eesti Energia klientidele tänavu sügisel. Avatud elektriturg puudutab üksnes elektrienergia osa ehk kolmandikku arvest.


Valida saab energia müüjat, mitte võrguettevõtjat

Elektriturule läheb ainult elektrienergia osa ehk kolmandik elektriarvest. Võrguteenus ja maksud jäävad endiselt riigi kontrolli alla. “Keskmise majapidamise kuine elektriarve on täna 26 eurot, millest kaheksa eurot on riiklikud maksud, seitse eurot elektrienergia ning 11 eurot võrguteenused. Just selle seitsmeeurose elektrienergia suh­tes saab elektriturul valikuid teha – kas eelistada peamiselt börsihinda või leppida elektrimüüjaga kokku kindlas hinnas näiteks terveks aastaks,” selgitas Eesti Energia juhatuse liige Mar­gus Rink 2013. aastast kliendi ees olevaid valikuid.

“Usume, et Eestis on elektrikliendid müüja valimisel aktiivsemad kui näiteks Põhjamaades, kus üle kahe kolmandiku elektritarbijatest ostab elektrienergiat läbi üldteenuse,” lootis Rink. Elektriturul ostab elektritarbija üldteenust automaatselt, kui ta ei sõlmi lepingut ühegi elektrimüüjaga. Üldteenuse põhimõtted töötab välja riik, seda müüvad võrguettevõtjad ning selle hind kujuneb praeguse info kohaselt möödunud kuu kaalutud keskmisel börsihinnal.

Elektrimüüja pakkumisel on üldteenuse ees eeliseid. Suurema elektritarbimisega äri-, kuid ka koduklientidele, kes näiteks kütavad elektriga, teeb Eesti Energia personaalseid pakkumisi. Väiksema elektritarbimisega klientidele on leping aga võimalus energia hind müüjaga pikaks ajaks kokku leppida.

Börsihind mõjutab vaid kolmandikku arvest

Aasta alguse seisuga on suletud turul elektrienergia keskmine hind pakettides 3,07 (elektriarvel lisanduvad sellele võrguteenustasu ja maksud). 22. veebruari seisuga maksab kilovatt-tund elektrienergiat börsil 4,35 eurosenti, mis on umbes 50% kallim suletud turu hinnast. Seda, kui palju maksab üks kilovatt-tund elektrienergiat 2013. aastal avatud turul, näitab vaid aeg.

Tuleb vahet teha elektriarvel ja elektrienergia hinnal. “Kui elektrienergia börsihind tõuseb või langeb, puudutab see ainult sedasama seitset eurot ehk elekt­rienergia osa,” kasutas Rink 26eurose elektriarve näidet. “Näiteks kui elektri börsihind tõuseb poole võrra, tähendab see, et 7 eurost saab 10,5 eurot. Kogu elektriarve tõuseks seeläbi 26 eurolt 29,5 eurole,” selgitas ta. Oma elektrienergia kuist tarbimist on kõige lihtsam kindlaks määrata arve abil. Igakuine elektrienergia tarbimiskogus on elektriarvetel eraldi võrguteenuse ja riiklike maksude kõrval välja toodud. Elektri tänast börsihinda saab kontrollida Eesti Energia veebilehel “Turu avanemine 2013” lingil, klikkides “kuidas kujuneb elektri hind?” jaotuse all.

Enim elektrilepinguid sõlmitakse e-teeninduses

Sügisel saavad kliendid valida kolme elektritoote vahel: kokkulepitud hind, börsihinnal põhinev pakett ning kokkulepitud hinnast ja börsihinnast kombineeritud pakett. Enim lepinguid loodab ettevõte sõlmida just e-teeninduses.

“Juba praegu kasutab meie e-teenindust iga kuu veerand miljonit inimest ehk ligi pooled meie klientidest. 2011. aasta alguses oli kasutajaid vaid 70 000,” rääkis Rink Eesti Energia klientide eelistustest. Ta lisas, et Eesti Energia eesmärk on muuta elektrienergia ostmine internetist sedavõrd lihtsaks, et kliendil on lepingu sõlmimiseks vaja teha vaid paar hiireklikki.

Eakamad inimesed, kes internetti ei kasuta, saavad lepingut sõlmima volitada oma lapsi või lapselapsi. Volitused soovitab Eesti Energia korda ajada käesoleva aasta augustiks. Kuid sügisel saab lisaks e-teenindusele lepinguid sõlmida Eesti Energia klienditelefonil 1545 ja Eesti Energia teenindusbüroodes üle Eesti.

“Stabiilset hinda eelistava kliendi jaoks on esimene valik ilmselt kokkulepitud hinnaga toode, millega on võimalik elektrienergia maksumus isegi kuni aastaks fikseerida. Elektrienergia hind börsil võib küll üles-alla kõikuda, kuid kokkulepitud hinnaga lepingu puhul ujuv börsihind klienti ei mõjuta,” tutvustas Rink Eesti Energia tulevasi elektripakette. Pakettide valikusse tulevad sarnaselt praegusega ühe- ja kahetariifsed paketid ning rohelise energia tooted.

Kui kliendi kodu või tarbimiskoht asub Jaotusvõrgu võrgupiirkonnas ja ta ostab elektrit Eesti Energialt, saab ta 2013. aastal nagu praegu iga kuu Eesti Energialt ühe arve. Arvel on välja toodud nii tarbitud energia kui ka võrguteenuse maksumus ning riiklikud maksud.

Rinki sõnul töötatakse välja lihtsaid avatud turu elektritooteid. Arendatakse e-teenindust, nii et kliendid saaksid kiirelt ja mugavalt endale sobivaima paketi valida. Testitakse infosüsteeme, et need peaksid vastu ka suurtele koormustele. Et kliente muudatuste korral kiiremini nõustada, suurendab Eesti Energia suveks klienditeenindajate arvu kõnekeskuses ja büroodes praeguselt 170-lt 270-le.

Täpsemat infot leiab kodulehelt www.energia.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles