Politsei: Ära vajuta igale lingile, mis sulle saadetakse!

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Internetis levivate petuskeemide abil püütakse kergendada heausksete inimeste rahakotti.
Internetis levivate petuskeemide abil püütakse kergendada heausksete inimeste rahakotti. Foto: Elmo Riig

Kordamine on tarkuse ema. Kuigi sedasorti petuskeemid pole enam ammu uus nähtus, paneb politsei siiski inimestele südamele, et sotsiaalmeedia postkasti või meiliga saadetud linkidele, mille juures kiri "Kas nägid seda videot" või "Kas nägid neid kommentaare", ei tasu klikkida.

Selline sõnum võib tulla nii võõralt kontolt kui ka tuttavalt, kelle konto on juba kaaperdatud. Link võib viia näiliselt Facebooki sisselogimise lehele, kuid tähelepanu tuleb pöörata sellele, milline see leht välja näeb. Veebipäises olev link ei viita kuidagi Facebooki sisselogimise lehele. Tegemist on õngitsuslehega ning võid jääda oma kontost ilma.

Leht võib viia ka kuskile meeletult suurepärase pakkumise lehele, näiteks saad osta iPhone 14 Pro Maxi ainult kahe euro eest. Aga enne tuleb sisestada kõik andmed – nimi, elukoht, telefoninumber, pangaandmed ja muud – ning liituda mitme uudiskirjaga. Ilmselgelt on tegemist õngitsuslehega ja sellise raha eest sealt telefoni ei saa. Tihti reedavad petulehe ka kirjavead tekstis.

Üks ohumärk on ka see, et parooli sisestades ei ole see peidetud tärnidega, vaid tähti on näha.

Peale sisselogimist viib leht näiliselt Google‘i lehele, mis näitab teile "404 error", nagu oleks tekkinud mingisugune probleem sisselogimisel. Kirjas olevaid juhiseid ei tasu järgida, kõige parem on kirja lihtsalt ignoreerida või see kustutada. Sellisel juhul kiri teile ohtu ei kujuta.

Kui aga juba sisestasite oma aadressi ja pangakaardi andmed niisugusele lehele, tuleks võimalikult kiiresti need andmed muuta. Selliselt tuleb toimida kõigis keskkondades, kus need andmed on kasutusel. Eriti kehtib see paroolide kohta.

Politsei soovib kõigile turvalist interneti kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles