Hobiornitoloog lisab nüansse metskurvitsast valminud lühifilmile

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Hätta sattunud metskurvitsatibudele tõttas appi hobiornitoloog Sven Hõbemägi.
Hätta sattunud metskurvitsatibudele tõttas appi hobiornitoloog Sven Hõbemägi. Foto: Sven Hõbemägi

2022. aasta linnust metskurvitsast ehk nepist valmis lühifilm, mis annab ülevaate sellest varjatud eluviisiga ja ometi oma mängulennu poolest tuntud liigist. Filmis on kasutatud ka hobiornitoloog Sven Hõbemägi tehtud fotosid kolmest orvuks jäänud metskurvitsapojast.

Eesti Ornitoloogiaühingu 2022. aasta linnuks valitud metskurvitsat ehk neppi tutvustasid ornitoloogid möödunud kuudel nii üle Eesti toimunud loodusõhtutel, raadio- ja telesaadetes kui ka kirjutavas meedias. Nepiaasta lõpuks valmis eestikeelne lühifilm, kus ornitoloogid Jaanus Aua ja Jaanus Elts annavad põhjaliku ülevaate sellest vanades metsades elavast ja peamiselt ööhämaruses tegutsevast linnust.

"Film metskurvitsast avab nii mõnegi ukse meie looduse ühe salapäraseima ja huvitavaima linnu maailma," sõnas metskurvitsa aasta eestvedaja Jaanus Aua. "Vast valminud loodusdokumentaal on suunatud eelkõige kõigile loodushuvilistele, pakkudes samas uusi teadmisi, infokilde ja mõtisklemist ka professionaalsematele linnuhuvilistele," lisas Aua.

Filmis on kasutatud Ahto Täpsi, Sebastien Guillot‘, Arnold Kristjuhani, Jaanus Eltsi, ETV saate "Osoon" ja Tarmo Mikussaare videomaterjali, Sven Hõbemägi, Tiit Jürissoni, Sandra Urvaku ja Mati Puumi fotosid ning Veljo Runneli helisalvestisi.

Sven Hõbemägi ütles, et filmis on kasutatud vähemalt ühte tema tehtud fotot metskurvitsast, täpsemalt kolmest linnupojast. "Saatsin fotod ornitoloogiaühingu aasta linnu fotovõistlusele ja projektjuht küsis, kas võib neid filmis kasutada," lausus Hõbemägi. 

Hobiornitoloog rääkis, et kurvitsatega viis teda kokku õnnetu juhtum. Nimelt leiti suve lõpu poole kolme metskurvitsatibu ema hukkununa autotee äärest. "Käisin poegi päästmas," sõnas Hõbemägi, kellele metskurvitsa poegadega kohtumine oli esmakordne. Ühe täiskasvanud metskurvitsa on ta Eesti Metsloomaühingus paar aastat tagasi rõngastanud. "Metskurvitsat pole looduses lihtne leida. Ta sulandub ühte maapinnaga ja varjub hästi. Aga nagu filmist on näha, kui on mängulennud, kohtab teda päris tihti."

Linnusõber rääkis, et kuna emata jäänud linnupojad olid väga tee ääres, oli oht, et nad võivad autorataste alla sattuda. Nad tuli eemale toimetada. "Viisin nad korraks ühe metsloomaühingu inimese kätte, et pidada nõu targematega," mainis ta. 

Õnneks oli tegu tegusate ja krapsakate linnulastega, kes olid suutelised juba iseseisvalt toime tulema. "Vabastasin nad kahe-kolme tunni pärast natuke ohutumas kohas Rakvere lähedal," lausus Hõbemägi.

Muidugi said linnulapsed enne vabastamist rõngastatud. "Loodetavasti kasvasid nad suureks ja tegutsevad edasi," ütles lindude abimees.

Sven Hõbemägi rääkis, et eriti vahva on see, et kaks Jaanust, kes filmis sõna võtavad, on tema mentorid. "Jaanus Elts oli see, kes mu lindude rõngastamise juurde viis ja oli mu esimene õpetaja. Jaanus Aua on viimased aastad olnud mu mentor, kellelt küsin nõu, kui mõne keerulisema teemaga hätta jään."

Lühifilmi "Metskurvits. Aasta lind 2022" pani kokku Tarmo Mikussaar. Filmi, mis Sven Hõbemägi hinnangul on väga hästi üles ehitatud, saab vaadata Eesti Ornitoloogiaühingu YouTube‘i kanalil ja aasta linnu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles