Algaval sauna-aastal visatakse leili ja edendatakse saunakultuuri

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Saun.
Saun. Foto: Elmo Riig

MTÜ Eesti Maaturism annab teada, et aasta 2023 on Eestis sauna-aasta ning 1. jaanuaril viskavad Eestis sajad inimesed leili pidulikumalt kui tavaliselt.

Aasta 2023 on pühendatud saunale: saunakultuurile, -kombestikule, -toodetele, -ettevõtetele, -kogukondadele, -eestvedajatele ning kõigile, kel saun on hinges. Sauna-aasta koduleheküljel on kirjas üle 140 sauna ja 21 erinevat saunatüüpi ning osalisi järjest lisandub.

Traditsioone austav sauna-aasta on ellu kutsutud, et edendada, propageerida tervislikku ja sotsiaalset saunakultuuri, levitada saunatarkust ja -tavasid ning õhutada saunateadust, saunaloo uurimist ja tutvustamist. Aasta jooksul on ilmumas raamatuid ning ka vähemalt üks dokumentaalfilm "Savvusanna sõsarad".

Sauna-aasta raames toimuvad saunateemalised loengud ja arutelud nii kodu- kui välismaiste saunaentusiastide poolt, luuakse võimalus käia saunas virtuaalselt, räägitakse välisajakirjanike, reisikorraldajate ja turismiproffidega ning koostöös ettevõttega Touringery luuakse jagatud saunakogemuse võimalus. 

"Viskame rõõmuga koos Eestiga sauna-aasta tähistamiseks leili ning kutsume üles üheskoos tähistama ka Soomes ja Rootsis ülipopulaarset saunapäeva, mis toimub igal aastal juuni teisel laupäeval. See on Soomes lausa nii suur püha, et on olnud arutelud saunapäeva lisamisest riiklike tähtpäevade nimistusse," ütles Ülemaailmse Sauna Assotsiatsiooni (ISA) president Risto Elomaa.

Ehitusregistri andmetel on Eestis ligikaudu 100 100 sauna. Seega keskmiselt on Eestimaal üks saun 13,3 elaniku kohta. Kõige enam on saunasid Harjumaal, kokku 47 700, järgnevad Tartumaa 16 000 ja Pärnumaa 8 600 saunaga.

Lisaks traditsioonilisele saunatamisele oodatakse kõiki eestimaalasi sauna-aastal osa saama juhendatud saunateenusest, kus saunameister viib läbi oma perekonna pärimusest ja kommetest lähtuvalt saunasessiooni. Saunameistrite loetelu, mis samuti ajas täieneb, on leitav kodulehelt. Eestit väisavatel külalistel on võimalik saunaelamuse kaudu saada tunnetuslik kogemus eestlaseks olemisest.

Sauna-aasta idee autor on ajakirjanik Rein Sikk ja eestvedaja Eesti Maaturismi Ühing, kes viimased aastad on muuhulgas tegelenud Eesti Saunatee võrgustiku ülesehitamisega ja kuulub alates 2022. aastast Ülemaailmsesse Sauna Assotsiatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles