Nädala lind: aul

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Kui vesi on puhas, naudivad aulid meie talve, sest nende päriskodus kaugel põhjas pole talvel miskit peale hakata.
Kui vesi on puhas, naudivad aulid meie talve, sest nende päriskodus kaugel põhjas pole talvel miskit peale hakata. Foto: Peep Veedla

Kohe lööb kalendris ette uue aastanumbri ja algab auli aasta. Mitte hiina horoskoobi järgi, vaid Eesti Ornitoloogiaühing on aastaks 2023 valinud aasta linnuks auli.

Auli oma koduaias ei kohta. Ega ka naabri aias mitte. Ega üldse mujal kui meres. Isegi jõgedest ja järvedest ei pea aulid lugu, küll on aga aul konkurentsitult kõige arvukam talvitaja lind meie veekogudel. Auli rannikulähedased kogunemispaigad asuvad kõikjal, kus leidub vaba vett.

Lääne-Virumaa rannajoone pikkus on 134 kilomeetrit, mis moodustab ligi veerandi kogu Eesti maismaa rannajoone pikkusest. Kuid suurem osa aule veedavad aega hoopiski avamerel, nii et ega seda tohutut aulide armeed, mis meie vetes talve veedab, silmaga ei pruugi haaratagi. Ühtekokku võib neid seal olla kuni pool miljonit lindu või rohkemgi. Ükski teine linnuliik ei suuda Eesti talves arvukuselt aulile konkurentsi pakkuda. Seetõttu on jaanuar õige aeg auliga tutvust luua, on ju algamas ka kesktalvine veelindude loendus, mida on Eesti ornitoloogid korraldanud juba üle poole sajandi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles