Siret Kotka: Edgar Savisaar tegi võimatu võimalikuks

Siret Kotka
, riigikogu liige, keskerakond
Copy
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Mihkel Maripuu

Aasta lõpul lahkus teisele poole vikerkaart Edgar Savisaar, kes oli Eesti poliitika legend juba oma eluajal. Savisaar kirjutas end ajalukku 1988. aastal, luues Eestimaa Rahvarinde. Toetades ametlikult tollaseid reforme Nõukogude Liidus, sai sellest geniaalsest rahvaliikumisest tegelikkuses hoopis kurjuse impeeriumi üks kaalukaim kirstunael, võimaldades seeläbi Eestil taasiseseisvuda. Sellega Savisaare missioon veel ei lõppenud. Eesti riik tuli uuesti üles ehitada.

Kuigi Edgar oli sünnilt lõunaeestlane, pidas ta oma koduks Hundisilma talu Lääne-Virumaal. Just sinna tahtis ta isegi kõige pikemate ja raskemate tööpäevade lõpuks alati jõuda. Hundisilma andis talle jõudu ja pakkus hingerahu. See pelgupaik toetas teda ka kõige keerulisematel aegadel. Hundisilmast ammutas ta energiat uuteks mõteteks, plaanideks ja tegudeks.

Esimest korda kohtusin Edgar Savisaarega 2003. aasta keskerakonna noortekogu suvepäevadel. Ta jutustas oma kõnes ühest neiust Väike-Maarjas, kes innukalt kaitses kohaliku rahva huve riikliku suurprojekti rajamisel. Kükitasin seal vagusi teiste noorte vahel ja tahtsin vahele hüüda: "Hei! See olen ju mina, kellest te räägite!", aga aukartus ei lubanud. Edgarile meenus fosforiidisõda, kus punaimpeeriumi koletu riigiaparaat tahtis eesti rahvast üle sõita, aga tänu kohalikele aktivistidele see ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles