Igavikuline inimene. Teatrirahvas meenutab Eva Novekit

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Rizzio (Ants Ander) ja Maria (Eva Novek) lavastuses "Maria Stuart" Rakvere teatris aastal 1960.
Rizzio (Ants Ander) ja Maria (Eva Novek) lavastuses "Maria Stuart" Rakvere teatris aastal 1960. Foto: Rakvere teatri arhiiv

Täna 97-aastaselt lahkunud näitlejat, Eesti Teatriliidu kauaaegset liiget, näitlejate liidu auliiget ja armastatud kolleegi Eva Novekit meenutavad kaasteelised Rakvere teatrist.

Eva Novek oli Rakvere teatri näitleja aastatel 1954–1990. Tema arvukate rollide hulka kuuluvad nii Tom Sawyer lavastuses "Tom Sawyeri seiklused" kui ka nimiosa lavastuses "Maria Stuart", lapsehoidja Marina lavastuses "Onu Vanja", proua Gertrude von Tiesenhausen lavastuses "Rakvere romanss" ning Helene Ambur lavastuses "Koduvõõrad". 

1980. aastal pälvis ta Eesti NSV teenelise kunstniku aunimetuse. Eva Noveki viimaseks teatritööks jäi häälroll Madis Kalmeti lavastuses "Leegionärid" 2013. aastal. Kes lavastust näinud, ei unusta kunagise talutüdruku – Eva Noveki – nukker-otsivat eluväsinud häält, pilgeni kustumatut kurbust üle taluõue lahingusse läinud poiste pärast.

"Koduvõõrad" ja "Leegionärid" lavastanud ning lavastuses "Rakvere romanss" Eva Noveki partnerina Berend Falcki mänginud Madis Kalmet lausus, et Eva Novek oli väga soe inimene. "Kui noortena Rakvere teatrisse tulime, oli tema üks neid häid emasid, kes meid vastu võttis, toetas ja julgustas."

Madis Kalmeti sõnul oli Eva Novek samasugune ka partnerina: mitte kunagi domineeriv, vaid partnerit abistav ja toetav. "Ta ei staaritsenud ega olnud diiva, kuigi oli oma parimatel aastatel Rakvere teatri esinäitlejanna. Ta polnud kunagi tujukas. Lavastajana võin öelda, et ta oli nõudlik enda vastu, lavastaja suhtes alati lugupidav ja arusaaja. Ta püüdis alati lähtuda lavastaja ideedest. Ma ei mäleta, et Eva Novekiga oleks kunagi olnud teatris mingi konflikt. Ta oli leebe ja kõiki mõistev inimene. Ta ei kritiseerinud oma kolleege, vaid pigem andis heatahtlikku ja sisulist nõu."

Kalmet sõnas, et kui kohtus Rakveres Eva Novekiga kontroll- või esietendusel ning teatri pidudel, nad alati kallistasid. "Olen andnud ikka lubadust, et Eva, ma tulen sulle külla ja räägime pikemalt. Aga nii see elus on: ikka lükkad edasi ja ühel hetkel pole enam võimalik külla minna ..."


Eva Noveki kauaaegne kolleeg ja lavapartner Volli Käro ütles, et on laval temaga kolm korda abielus olnud. "Eva on meeles kui kõigist lavaabikaasadest kõige õrnem ja humoorikam. Ta oli väga hea partner ja suhtus hea huumoriga sellesse, et olin temast 15 aastat noorem," meenutas Käro. "Ta oli väga tore inimene, väga hea kolleeg ja partner. Eva oli üks neid, kellega koos teatris alustasin. Meie tutvus kestis siiamaani."

Volli Käro sõnul tegi Eva Novek võimsa rolli proua Gertrude von Tiesenhausenina lavastuses "Rakvere romanss". "Teda oli laval alati tore vaadata," lisas ta. "Eval oli väga armas huumor, temaga oli nii kerge olla. Imetore inimene nii laval kui ka elus. Tal oli selge nägemus oludest, inimestest ja asjadest. Ta oli sügavalt järelemõtlik inimene. Temalt oli mitmes mõttes õppida."

Käro meenutas, et üks lõbusamaid partnerlusi Eva Novekiga oli lavastuses "Ciao!". "Olime laval jälle abielupaar. Tükk oli naljakas ja seda võeti väga hästi vastu. Ükskord oli saalis üks heleda naeruga naine. See naer oli nii naljakas, et hakkasime Evaga mõlemad naerma. Tükk seisis, sest meie naersime ja publik naeris. Üritasime läbi selle naeru ikka edasi minna, aga see oli nii pööraselt raske. See oli täiesti unustamatu juhtum."


Näitleja Helgi Annast ütles, et Eva Novek oli talle nagu teine ema. "Eva oli peale mu ema ja tädi üks kõige kallim inimene minu elus." Ta meenutas, et kui tuli lavakoolist Rakvere teatrisse, soovitas õpetaja Helmi Tohvelmann minna Eva Noveki või Ines Aru juurde. "Ta oli mures, kuidas ma siin hakkama saan. Esimene, kes tuli ennast tutvustama, oli Eva. Kui haigeks jäin, hoolitses, kutsus alati enda juurde sööma. Kui mul lapsed sündisid, käis iga päev haiglas vaatamas."

Helgi Annast meenutas, et koos sõideti paljudele väljasõiduetendustele ning ühise töö käigus ununesid trupis vanusevahed. "Kui Eva sai 55, läks ta kohe pensionile, sest ta lihtsalt ei jaksanud enam sõita. Ja siis hakkas talle rolle tulema. Mäletan, kuidas Eva ütles, et oleks tal varem olnud nii palju tööd kui nüüd."

Eva Noveki rollidest on Helgi Annastile sügavalt mällu jäänud Gertrude von Tiesenhausen lavastuses "Rakvere romanss" ning Vanaema "Libahundis". "Ta oli igavikuline inimene. Oli niisugune tunne, et tema ei kao kunagi," sõnas Helgi Annast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles