Doktor Inna Jürjo loeng annab ülevaate keskaja toidukultuurist

Copy
Inna Jürjo tutvustab oma loengus keskaja toidukultuuri.
Inna Jürjo tutvustab oma loengus keskaja toidukultuuri. Foto: Peeter Langovits

Laupäeval, 14. jaanuaril kell 11 oodatakse huvilisi Rakvere linnakodaniku majamuuseumisse kuulama ajaloodoktor Inna Jürjo loengut “Loomad metsas, laudas ja toidulaual. Liha keskaja argi- ja pidupäeva menüüs”.

Keskaja inimese toidulauale andsid nii kodu- kui ka metsloomad üliolulise panuse. Liha polnud haruldus ka argipäeva menüüs, ent pidusööminguil oli liharoogadel eriline kaal ja keskne koht. See oli ühine joon kogu tollase Euroopa toidukultuuris. Selles osas ei erinenud ei talupoeg ega linnakodanik aadlikust.

Pidusöömingul püüdis võõrustaja lihatoitude abil pakkuda külalistele mitmesuguseid elamusi: kulinaarseid ja ka visuaalseid. Juba loomadest-lindudest valmistatud roogade ilmumine pidulauale võis kujutada endast toredat vaatemängu.

Tagasi üles