Marianne Loorents oma kõrgelt hinnatud uudisfotost: see foto ei ole lavastatud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
“Tank on teel Narvast Tallinna, Padaorus tervitavad inimesed sinimustvalge lipuga” – just sellise allkirja kirjutas Marianne Loorents oma fotole meie andmebaasi.
“Tank on teel Narvast Tallinna, Padaorus tervitavad inimesed sinimustvalge lipuga” – just sellise allkirja kirjutas Marianne Loorents oma fotole meie andmebaasi. Foto: Marianne Loorents

Virumaa Teataja sai esmaspäeval hea uudise: meie fotograafi Marianne Loorentsi tabamus Narva tankist ja sinimustvalgest lipust kandideerib Eesti parima uudisfoto tiitlile. Tuju on seda rõõmsam, et maakonnalehtede fotograafidel on suurte toimetuste üleriigiliste sündmuste kajastamise kõrval raske silma jääda. Meie Mannil see õnnestus.

Eesti Pressifotograafide Liit ja Eesti Meediaettevõtete Liit valivad parimaid fotosid mitmes kategoorias, aga uudisfotode oma on kahtlemata kõige hinnatum. Spordifoto sünnib spordivõistlustel – piltnik reeglina teab, mida jahtima läheb. Olemuslugude fotod ja portreed on suur kunst, aga fotograaf saab enne kompositsiooni välja mõelda ning vajadusel stseeni korrata. Uudisfotodega on aga nii, et sa kas oled õigel ajal õiges kohas või sa lihtsalt ei saa head uudisfotot.

Marianne Loorents püüdis ühte kaadrisse Narvast Viimsi sõjamuuseumisse siirduva treileri koos tankiga, sinimustvalget lippu lehvitavad inimesed ja suunaviida, mis aitab täpselt registreerida pildistamise koha. Kompositsioon kukkus välja nii täiuslik, et mõni võib lavastust kahtlustada. Kuidas lugu oli, sellest rääkis Marianne Loorents ehk Mann ise.

“Ma olin esimest päeva pärast puhkust tööl,” meenutas ta. “Hommikusel nõupidamisel tuli jutuks, et kas ja kui palju meie Narva tanki teisaldamist kajastame. Otseselt polnud see lugu meie maakonnaga ju seotud ja seal Narvas oli meediat niigi palju. Aga kuna kolonn pidi läbima ka meie maakonda, mõtlesin, et äkki saab päevapildi – meil on ka selline formaat.”

Suur probleem oli teada saada, millal treiler tankiga meie maakonnast läbi sõidab. Lisaks sellele tuli Tallinna–Narva maanteel leida sobilik pildistamispaik. “Suhtlesin Narvas olnud kolleegidega ja neilt sain teada, millal kolonn liikuma hakkas,” rääkis Mann. “Otsisin maanteel pildistamiskohta päris kaua. Ei tahtnud lihtsalt kuskil metsa või põllu vahel olla, soovisin jäädvustada ka mõne maamärgi, mis meie maakonnale viitaks.”

Äkki märkasin tahavaatepeeglist, et keegi mees ja naine askeldavad tee ääres, sinimustvalge lipp käes.

Marianne Loorents, Virumaa Teataja fotograaf

Lõpuks valis Mann välja Padaoru, kus maantee pikalt jälgitav. “Polnud ju ettekujutust, millal täpselt nad tulevad,” kõneles fotograaf. “Istusin autos, niinimetatud pikk toru aparaadil ees, ja ootasin. Äkki märkasin tahavaatepeeglist, et keegi mees ja naine askeldavad tee ääres, sinimustvalge lipp käes. Esitlesin ennast ja uurisin, mida nad teha kavatsevad ja kas nad on nõus pildile jääma. Selgus, et naine oli plaaninud juba hommikust saati vene tankile sinimustvalget lehvitada ja ka nemad olid uurinud tuttavatelt infot kolonni liikumise kohta.”

Siis läks aga kiireks. Jutud veel lõpetamata, ilmus kolonn treileri ja tankiga Padaorus nähtavale. Tulid hea lennuga. “Viskasin pika toru maha rohu sisse – kvaliteetse ja kalli tehnikaga ei tohi tegelikult niimoodi teha –, jõudsin kiiruga lainurga ette panna ja ainult vajutasin fotoaparaadi päästikut. Ilmnes, et paljudest kaadritest tuligi välja ainult see üks ja ainus, aga ma sain kohe aru, et hea kaader kukkus välja.”

Niipalju jõudis Mann veel märgata-kuulda, et kolonn lasi mehele-naisele, sinimustvalgele ja fotograafile pikalt signaali. Foto läks järgmise päeva Virumaa Teataja esiküljele.

Järgmisel hommikul helises Manni lauatelefon. Need ei ole meie toimetuses eriti popid, sest tavaliselt helistatakse neil siis, kui kellegagi tahetakse pragada. Aga sellel korral kõneles vanem naishääl, pisarad kurgus. “Fotograafi kiidetakse harva. Aga see naine rääkis, nutt kurgus, kui liigutatud ta on, kui suuri emotsioone see foto temas tekitas,” ütles Marianne Loorents.

2022. aasta parimad meedias avaldatud fotod tehakse teatavaks pressifoto näituse avamisel 17. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles