Näitus tutvustab Rumeenia ja Eesti diplomaatilisi suhteid

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Näitus tutvustab Rumeenia ja Eesti sajandipikkuseid suhteid.
Näitus tutvustab Rumeenia ja Eesti sajandipikkuseid suhteid. Foto: Kristel Mänd

Rakvere kultuurikeskuse väikeses saalis saab vaadata Eesti ja Rumeenia diplomaatiliste suhete 100. aastapäevale pühendatud näitust. Näitus on jagatud kahte perioodi: sõjaeelne aeg ja 1989. aasta järgne periood alates Balti ketist.

Näituse "100 aastat Rumeenia ja Eesti diplomaatilisi suhteid" 21 pannool on võimalik vaadelda diplomaatiliste suhete jätkuvust. See demonstreerib Rumeenia ja Eesti ühist ajalugu.

Fotod ja dokumendid kõnelevad sellest, kuidas mõlema riigi ajalugu on mõjutanud suuresti samad sündmused: nii Rumeeniale kui ka Eestile oli Molotovi-Ribbentropi lepingu salaprotokollil sügav mõju ning aastatel 1989–1991 vabanesid Eesti ja Rumeenia kommunistliku režiimi alt paralleelselt.

Olulise teemana vaadeldakse näitusel Rumeenia ja Eesti suhete jätkuvust. Mõned pannood on pühendatud viimasele 30 aastale, kaasa arvatud kõrgetasemelistele visiitidele kahe riigi vahel, nagu oli president Klaus Iohannise külaskäik Eestisse. Muud sündmused hõlmavad saatkondade taasavamisi mõlemas riigis ning kahe riigi vahelisi kultuuriüritusi.

Rumeenia tunnustas Eesti vabariiki de jure 26. veebruaril 1921. See pani aluse riikidevahelistele diplomaatilistele suhetele.

Rumeenia avas Eestis suursaatkonna taas 2016. aastal, pärast seda, kui Eesti oli avanud oma esimese saatkonna Bukarestis 2015. aastal.

Näituse on koostanud Rumeenia välisministeeriumi arhiiv koostöös Eesti välisministeeriumi arhiiviga, Eesti rahvusarhiiviga, Rumeenia suursaatkonnaga Tallinnas ja Eesti suursaatkonnaga Bukarestis.

Näitus "100 aastat Rumeenia ja Eesti diplomaatilisi suhteid", mille avas Rumeenia suursaadik Călin Stoica, jääb avatuks jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles