Lugu Juuditist jõuab Rakverre

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Hetk VAT Teatri “Juuditist”: Ingrid Margus ja Henessi
Schmidt.
Hetk VAT Teatri “Juuditist”: Ingrid Margus ja Henessi Schmidt. Foto: Siim Vahur

VAT Teater toob Rakverre lavastuse “Juudit” – Andrus Kiviräha versiooni Juuditist, kes on asunud päästma Petuuliat sada aastat pärast Tammsaare Juuditi sündi.

Kes meist ei teaks lugu Juuditist, naisest, kelles ühinevad seksuaalne kirg ja võimujanu. Kuid kes on tänapäeva Juudit? Noor naine, kes läheb ja teeb seda, mida tarvis? Teeb seda, mida mehed teha ei julge? Ning päästab seeläbi ... kelle? Iseenda? Oma kodulinna? Või terve inimkonna, sest vähemaga Juuditi-taoline idealist ei lepi?

Mille poolest on Kiviräha tänapäeva Juudit, kes asub päästma Petuuliat sada aastat pärast Tammsaare Juuditi sündi, teistsugune kui eelkäija?

Endiselt on Juuditi ümber neetult palju vanamehi. Kõik need küsimused ning ka paljud teised saavad vastuse VAT Teatri lavastuses “Juudit”, kus peategelast kehastab Henessi Schmidt. Lisaks temale on laval Mari Anton, Gert Raudsep (Eesti Draamateater), Margo Teder ja Tanel Saar.

2021. aasta märtsis esietendunud “Juuditi” on lavastanud Aare Toikka, kunstnik on Pille Jänes, valguskunstnik Sander Põllu, videokunstnik Sander Põldsaar ning helilooja ja muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres.

VAT Teatri lavastust “Juudit” mängitakse kolmapäeval, 1. veebruaril Rakvere teatri suurel laval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles