Kadrina kuulutati saunapealinnaks (1)

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Pildil vasakul on rändkarika ehk vihavanniga Kadrina Saunaklubi president Ülo Kais, tema kõrval Hindrek Riikoja ja Raili Mengel Eesti ainsas saunamuuseumis Kadrinas.
Pildil vasakul on rändkarika ehk vihavanniga Kadrina Saunaklubi president Ülo Kais, tema kõrval Hindrek Riikoja ja Raili Mengel Eesti ainsas saunamuuseumis Kadrinas. Foto: Rein Sikk

Pühapäeval kuulutas saunaaasta peakorraldaja, MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht Raili Mengel Kadrina saunas Kadrina eesti ajaloo ja Eesti saunaaasta esimeseks saunapealinnaks.

Raili Mengel kiitis Kadrina saunarahvast nii initsiatiivi eest saunaaasta väljamõtlemisel kui ka tublide tegude eest külasauna ja küla saunakultuuri alleshoidmisel ning eesti saunakultuuri edendamise eest.

1957. aastal valminud Kadrina saunas tegutsev Kadrina Saunaklubi on kohaliku rahvaga kohtuma toonud 15 ministrit, neli peaministrit, kaks riigikogu esimeest ja suursaadikut, peapiiskopi, teistest tublidest rääkimata.

Saunapealinnaks saamise päeval oli Kadrina saunalistega trehvamas Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja, kes rääkis teemal "Millal ilmub viimane paberist ajaleht". Arutlusel olid nii Maalehe tugevused ja voorused kui ka üleilmse meedia trendid.

Saunapealinna rändkarikat – Avinurme meistrite toodetud vihavanni ehk vihtade leotamise kappa – saab lähiajal näha Kadrina raamatukogus, tuletõrjemajas, kultuurimajas ning ka vallavalitsuses ja teistes paikades, mis on hea seisnud Kadrina sauna ja saunakultuuri püsimise eest. Rääkimata pühapäevadest, mil karikas-vann on Kadrina saunas.

Eest veab saunaaastat, mille deviis on "Õhinpõhine ja vihalehine", Eesti Maaturismi Ühing ja tagant lükkab Maaleht. Saunaaasta idee autor on ajakirjanik Rein Sikk.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles