Vanemate telefonidega helistamine muutub varsti võimatuks (2)

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Vanemad nupu- ja nutitelefonid ei pruugi olla valmistatud selliselt, et nad töötaksid ka 4G võrgus.
Vanemad nupu- ja nutitelefonid ei pruugi olla valmistatud selliselt, et nad töötaksid ka 4G võrgus. Foto: Marko Saarm

Telia sulgeb 2023. aasta veebruarist maakondade kaupa 3G võrgu, mis tähendab, et vanemate telefonidega ei saa enam varsti helistada. Ida- ja Lääne-Virumaal suletakse Telia 3G võrk 30. septembril. Tele2 võtab tööd ette mitte varem kui 2025. aastal. Elisa sulgeb 3G võrgu lähiaastatel ja see saab olema ettevõtte jaoks üks suuremaid strateegilisi tegevusi.

Otsesemalt puudutab 3G võrgu sulgemine neid Telia kliente, kelle kasutuses on vaid 2G ja 3G võrkudes toimivad mobiiltelefonid. Tegu on telefonidega, millel puudub VoLTE tugi ja millega ei saa helistada 4G võrgus. Halvimal juhul – kui kasutaja telefon oskab töötada vaid 3G võrgus – tähendab see kliendile, et peale 3G võrgu sulgemist ei saa ta enam oma telefoni kasutada. Samuti tuleb tähele panna, et ka mitte kõik 4G ja 5G telefonid ei sisalda VoLTE tuge.

Telia tehnoloogiajuhi Andre Visse kinnitusel suuremat osa Telia mobiiliklientidest 3G võrgu sulgemine ei mõjuta, kuna enamik kliente kasutab juba praegu mobiilset andme- ja kõnesidet peamiselt 4G võrgus. Samuti laieneb pidevalt Telia 5G võrk, millega koos kasvavad seal ka andmesideliikluse mahud, teatas ettevõte.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles