Kommentaar: kodulaen ja kodu peaksid olema mõlema partneri nimel

Jonna Pechter
, Bigbanki Eesti äriüksuse juht
Copy
Kodulaenu tingimused peaksid olema paarisuhtes mõlemale poolele soodsad, muidu võib juhtuda, et suhte lõppedes jääb üks lihtsalt ukse taha.
Kodulaenu tingimused peaksid olema paarisuhtes mõlemale poolele soodsad, muidu võib juhtuda, et suhte lõppedes jääb üks lihtsalt ukse taha. Foto: Priit Simson

Partneriga koos kodu ostvad ja selleks laenu võtvad inimesed peaksid finantsriskide maandamiseks vormistama võimaluse korral nii koduomandi kui ka -laenu mõlema inimese nimele, sest muidu võib kooselu lõppemise korral üks partner kodust ilma jääda ja hullemal juhul sattuda ka laenulõksu.

Küllalt tihti vormistatakse kodu ostes tehing nii, et kaks inimest võtavad laenu, aga üks inimene saab vara omanikuks. Kui inimesed ei ole abielus või neil on abielus olles valitud varalahususe režiim, siis põhimõtteliselt ei ole omanikuna registrisse kandmata inimesel õigust omandile ehk kooselu lõppedes peab ta suure tõenäosusega, kaks kätt taskus, ühisest kodust lahkuma.

Ainus ja prognoosimatu eduga alternatiiv on algatada kallis kohtuasi ja püüda tõestada, et vara omandati seltsingulepingu alusel. Selle eelduseks on aga ka fakt, et kogu paari ühine elu on piisava põhjalikkusega dokumenteeritud ning pidevalt korjatud tšekke ja arveid, mis tõestaks kinnisvara omanikuks mitte vormistatud inimese panuse suurust vabalt koos elanud pere elu finantseerimisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles