MuuWik tunnistati parimaks muuseumikogu arendajaks

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Muuseumirottideks kutsutud aastaauhinnad.
Muuseumirottideks kutsutud aastaauhinnad. Foto: Lauri Kulpsoo

Eile selgusid 2022. aasta parimad muuseumiteod ja Eesti muuseumide aastaauhindade võitjad. Parim muuseumikogu arendaja on Tartu linnamuuseumi, Eesti kunstimuuseumi, Eesti meremuuseumi, Virumaa Muuseumide ja Pärnu muuseumi ühistöös valminud veebipõhine kogude töö käsiraamat MuuWik.

Käsiraamatu MuuWik loojad on Kaie Jeeser ja Madle Uibo Tartu linnamuuseumist, Kersti Kuldna-Türkson  Eesti kunstimuuseumist, Piret Pedanik Pärnu muuseumist, Pilvi Põldma Virumaa Muuseumidest ja Ruth Ristmägi Eesti meremuuseumist. Tekstide koostamisel olid abiks Ulla Kadakas muinsuskaitseametist, Heige Peets Eesti vabaõhumuuseumist, Kurmo Konsa Tartu ülikoolist ja Egle Mikko Virumaa Muuseumidest.

Käsiraamat loodi muuseumitöötajate igapäevatööle kaasa aitamise ning valdkonnas töötavate inimeste kogemuste ja teadmiste jagamise eesmärgil. Ühisloomeline käsiraamat koosneb muuseumis kogudega tööks vajalikust oskusteabest, mille koondamise aluseks on olnud praktiline töökogemus. Alateemade juurde on lisatud konkreetsed viited valdkonda reguleerivatest seadustest ja määrustest, toetavad juhendid, teabekirjandus ja illustreeriv materjal.

"Eesti maailmatasemel muuseumid pakuvad igal aastal väga eriilmelisi ja põnevaid elamusi. Muuseumid hoiavad meie pärandit ja mälu, kuid mängivad ka üha suuremat sotsiaalset rolli, tõstavad teadlikkust ning aitavad lahendada ühiskondlikke kitsaskohti. Muuseumides töötavad ka väga erilised inimesed," ütles kultuuriminister Piret Hartman.

Muuseumiauhindade konkursile laekus tänavu 70 taotlust, neist valisid võitjad välja kultuuriministeeriumi juures tegutseva muuseuminõukogu komisjonid. Eesti muuseumide aastaauhindade galal jagati Muuseumirotte 10 kategoorias. Lisaks panid eriauhinnad välja nii Eesti Muuseumiühing kui ka EAS-i ja Kredexi ühendasutuse turismiosakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles