Vägivaldses suhtes kaotab naine iseenda

Merly Raudla
Copy
Lähisuhtevägivald. Fotolavastus.
Lähisuhtevägivald. Fotolavastus. Foto: Shutterstock

Energiline ning alati rõõmsameelne Hanna on seltskonnas hea kuulaja ja särav vestluskaaslane. Aga see ei ole alati nõnda olnud. Tegelikult ei ole tema nimi Hanna, kuid nimetame teda seekord nii. Endine kaaslane on tema elu niigi keeruliseks kruttinud. Abielu ajal sai naisest iseenda hale vari, kes pidi igast teost või ostust abikaasale aru andma. Ta lagunes võimuka kaaslase kõrval kildudeks, kuid on end nüüdseks taas kokku lappimas.

Hanna kohtus oma kaaslasega välismaal koolitusel. Noored tundusid klappivat. Asju, mida naine suhte alguses pidas lihtsalt inimese eripäradeks või kultuurilisteks erinevusteks, nimetab ta nüüd kogu loole tagasi vaadates tõsisteks ohumärkideks. “Praegu näiteks oskaksin nii mõneski käitumismallis ära tunda nartsissistlikke jooni või mõjutamist,” ütles Hanna. Kuna mees oli pärit teisest riigist ning ühised tuttavad puudusid, jäi naine pahaaimamatult uskuma kõiki jutte, mida kaaslane rääkis.

“Paljude jaoks on ilmselt siiamaani vägivallaks see, kui silm on sinine. Vaimset mõjutamist, majanduslikku kontrolli või üldist maatasa tampimist ei peeta esiti tõsiselt võetavaks vägivallaks,” kõneles Hanna, kes sai kümme aastat kestnud suhte ajal tunda kõiki lähisuhtevägivalla liike: füüsilist, emotsionaalset, seksuaalset ja majanduslikku vägivalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles