Eesti kirjanduse päeval kutsutakse lugema koos head eesti (laste)kirjandust

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Tänavu loetakse üle maailma koos Andrus Kiviräha mõnusat lasteraamatut "Sirli, Siim ja saladused".
Tänavu loetakse üle maailma koos Andrus Kiviräha mõnusat lasteraamatut "Sirli, Siim ja saladused". Foto: Apollo

Eesti kirjanduse päeval, 30. jaanuaril, mis on ühtlasi kirjanik A. H. Tammsaare 145. sünniaastapäev, kutsuvad Eesti lastekirjanduse keskus ja Soome Tuglase Selts kõiki üle maailma koos head eesti lastekirjandust lugema. Enne lugema hakkamist võiks heisata trikoloori, sest alates 2023. aastast on eesti kirjanduse päev riiklik tähtpäev ja ka lipupäev.

Eesti kirjanduse päeva ja nädalat saab tähistada samuti kirjandusliku matkaga, kirjanike muuseumide külastamise, kirjandusvõistluste või ühistegevustega, mille keskmes on kirjandusteoste kandumine ühest kunstikeelest teise (näidendid, filmid, muusika, kujutav kunst).

Kooslugemise päeval oodatakse eelkõige eesti peresid ja Eesti sõprade kogukondi üle maailma üht kindlat lasteraamatus olevat lõiku või peatükki lugema. Sel aastal loetakse koos Andrus Kiviräha raamatu “Sirli, Siim ja saladused” 25. peatükki. Kel raamatut käepärast ei ole, leiab Eesti lastekirjanduse keskuse kodulehelt teksti nii eesti, inglise, läti, leedu, sloveenia, ungari, prantsuse, hispaania kui ka vene keeles.

Loetu-kuuldu võib üles joonistada või pildistada, ning et üleilmne kooslugemise tunne oleks eriti mõjus, tasub pilte jagada sotsiaalmeedias teemaviitega #loemekoos2023.

Kolmandat aastat toimuv kooslugemise päev sai alguse Eesti lastekirjanduse keskuse koostöös Tuglase Seltsiga ja Eesti Instituudiga. Varasematel aastatel on kutsutud üles eri keeltes lugema Aino Perviku “Kunksmoori” ja Eno Raua “Naksitralle”.

Tallinnas lõpetab eesti kirjanduse päeva öödisko Tammsaare pargis. Tammsaare sünnipaigas Vargamäe mail toimub kirjanduspidu terve kirjandusnädala jooksul

30. jaanuarist kuni 4. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles