Eesti saab uue lipupäeva

Copy
Eesti kirjanduse päeva tähistatakse Anton Hansen Tammsaare sünniaastapäeval, 30. jaanuaril. Pildil kirjaniku kuju Tallinnas Tammsaare pargis.
Eesti kirjanduse päeva tähistatakse Anton Hansen Tammsaare sünniaastapäeval, 30. jaanuaril. Pildil kirjaniku kuju Tallinnas Tammsaare pargis. Foto: Mihkel Maripuu

Riiklikus tähtpäevade kalendris on sellest aastast uus lipupäev. 30. jaanuaril – eesti kirjanduse päeval – väärtustatakse meie tüvitekste ja nüüdiskirjandust, pööratakse tähelepanu kirjanike rollile eesti kultuuris ja ühiskonnas ning tunnustatakse aasta kirjandusõpetajat.

"Mul on väga hea meel, et sellest aastast alates tähistame eesti kirjanduse päeva kui lipupäeva, see on tunnustus eesti kirjanduse mitmekülgsusele ning meie tublide kirjanike tööle," ütles kultuuriminister Piret Hartman. "Kirjandusel on oluline roll ühiskonnas nii põlvkondade ühendajana, traditsioonide hoidjana kui ka mõistmise suurendajana. Emakeelse ilukirjanduse lugemine rikastab sõnavara, aitab mõtestada ümbritsevat maailma ja sõnastada oma kujutlusi viisil, mida ei võimalda ükski teine kunstivorm. Meie kirjandus teeb ka kogu Eesti maailmas suuremaks läbi eduka tõlkekirjanduse. Kirjanduse mõju inimese vaimsele võimekusele ning kultuurilisele seotusele on hindamatu."

Eesti kirjanduse päev algab lipu heiskamisega Pika Hermanni torni kell 8.36. Koos emakeeleõpetajate seltsiga valitud aasta kirjandusõpetajale annab tunnustuse üle president Alar Karis Kuberneri aias pärast lipu heiskamist.

Kultuuriminister Piret Hartman ning haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas avavad kell 11 Narva rongijaamas reisiraamatukogu eesti kirjandusteostega. Raamatukapi sisu hakkab kureerima Narva keskraamatukogu, esimesed teosed kappi toovad ka kultuuri- ning haridus- ja teadusminister.

Rakveres tegutsev Juhan Kunderi Selts seob eesti kirjanduse päeva tähistamise spontaanselt Rakvere Galerii 25. sünnipäevaga. Seltsi liikmed lähevad kell 17 galeriile õnne soovima ning näitust vaatama, seltsi juhataja Maia Simkin lubas, et sõnavõttudesse põimitakse ka Anton Hansen Tammsaare kauneid lauseid armastusest.

Eesti kirjanduse päeva puhul on erandkorras esmaspäevasel päeval avatud ka kõik kirjanike muuseumid, kus toimuvad ka mitmesugused ettevõtmised. Tammsaare muuseum Vargamäel avab eesti kirjanduse päevaga oma terve nädala kestva "Kirjanduse pidunädala", mille programmis on nii kohtumised kirjanikega, konverents kui ka rahvamatk. 

Vikerraadios kõlavad kogu eesti kirjanduse päevale eelneva nädala eetris kirjanike mõtteterad. Vikerraadio ja ERR-i kultuuriportaali koostöös saavad kõik anda oma hääle kümnele parimale taasiseseisvunud Eestis ilmunud eesti ilukirjandusteosele.

Koostöös firmaga Artist kõlavad kaubanduskeskustes ja kauplusekettides eesti kirjanike tsitaadid, mida esitavad Ariadne, Joonas Hellerma, Anu Lamp Lottena, Mihkel Mutt ja nublu. 

Sotsiaalmeedias jagamiseks algatab president sõnumiketi Artur Alliksaare luuleridade ning üleskutsega jätkata sõnumiketti oma sõnamänguga. 

Lastekirjanduse keskuse ja saatkondade koostöös toimub ühislugemine. Sel aastal kutsub lastekirjanduse keskus üles lugema koos Andrus Kiviräha raamatu "Sirli, Siim ja saladused" 25. peatükki. Kel raamatut käepärast ei ole, siis Eesti lastekirjanduse keskuse kodulehelt leiab teksti nii eesti, inglise, läti, leedu, sloveenia, ungari, prantsuse, hispaania kui ka vene keeles. 

Ohtrasti üritusi toimub ka raamatukogudes ja koolides. Enda ettevõtmist sotsiaalmeedias kajastades julgustatakse kasutama teemaviidet #eestikirjandusepaev.

Lisainfot eesti kirjanduse päeva ja toimuvate ürituste kohta leiab kultuuriministeeriumi ja kirjanduskeskuse kodulehelt ning Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles