Riiklikele kultuuri- ja spordipreemiatele kandideerib mitu läänevirulast

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Maadlustreener, endine maadleja ja valdkonna eestvedaja Valeri Pormann on kasvatanud mitu põlvkonda poisse tublideks maadlejateks.
Maadlustreener, endine maadleja ja valdkonna eestvedaja Valeri Pormann on kasvatanud mitu põlvkonda poisse tublideks maadlejateks. Foto: Ain Liiva

Riiklikele kultuuripreemiatele esitati 99 ning spordipreemiatele 45 kandidaati, nende seas mitu läänevirulast. Preemiate saajad otsustab valitsus ning tunnustused antakse üle meie riigi 105. aastapäeva eel.

Kolmele kultuuripreemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest esitati 41 ning viiele aastapreemiale 2022. aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest 58 kandidaati.

Kultuuri elutööpreemia antakse kolmele isikule ning ühe preemia suurus on 64 000 eurot. Üks kandidaate preemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest on rahvatantsujuht Maie Orav.

Viis kultuuri aastapreemiat suurusega 9600 eurot antakse eelmisel kalendriaastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest. Preemiale kandideerib Priit Raud rahvusvahelise etenduskunstide festivali Baltoscandal korraldamise eest.

Kahele 64 000 euro suurusele spordipreemiale, mis määratakse elutöö eest isikutele, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ning kelle elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale, esitati kandidaate 20. Preemia kandidaatide seas on korvpallitreener ja endine korvpallur, pikaaegne Eesti korvpalli panustaja Andres Sõber ja maadlustreener, endine maadleja ja valdkonna eestvedaja Valeri Pormann.

Kuuele 9600 euro suurusele spordi aastapreemiale esitatud 25 kandidaadi seas on EM-il hõbemedali ja MM-il pronksmedali võitnud maadleja Epp Mäe.

"Eesti eduka kultuuri ja spordi aluseks on tublid inimesed. Riiklikud preemiad on kõrgeim tunnustus, mida valitsus kultuuri- ja spordirahvale annab. Tänan südamest kõiki, kes tõid esile Eesti kultuuri ja sporti märkimisväärselt panustanud inimesi – komisjonini jõudis palju väärikaid ja olulisi kandidaate, kes on andnud kultuuri õitsemisse olulise panuse või olnud oma saavutustega eeskujuks," ütles kultuuriminister Piret Hartman. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles