Kohalikud omavalitsused jagasid inspiratsioonipäeval kogemuslugusid

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Kultuuriministeerium.
Kultuuriministeerium. Foto: Eero Vabamägi

Reedel toimus kultuuriministeeriumi ning Eesti Linnade ja Valdade Liidu korraldatud arutelupäev kohalike omavalitsuste juhtidele ja kultuurispetsialistidele, et koos mõtestada kohaliku kultuuri tähtsust piirkonna arengule ning inspireerida kogemuslugude abil võtma kultuuri kui investeeringut, mitte kui pelgalt kulu.

Kultuuriminister Piret Hartman ütles, et kohalik kultuur on kandev osa eesti kultuurist. "Riik ja omavalitsused peavad tegema tihedat koostööd nüüd ja tulevikus, et tagada kohaliku kultuuri jätkusuutlikkus. Sealjuures teevad mind murelikuks avalikkusesse jõudnud lood kultuurimajade ja rahvaraamatukogude sulgemistest, mis on tingitud viimastest kriisidest, sealhulgas energiakriisist. On oluline, et saime koos kohalike omavalitsuste juhtidega arutada, kuidas hakkama saada eelarvepiirangute ja ka kohati kahaneva rahvaarvu tingimustes kultuuri korraldamisega," rääkis kultuuriminister.

"Kultuur on kogukonna süda. Kui me ei leia lahendusi ja võimalusi kohaliku kultuuri hoidmiseks, siis ootab meid ees kogukondade hääbumine. Nii nagu riik ja kohalikud omavalitsused peavad arutama, kuidas kohalikku kultuurikorraldust toetada, peavad ka omavalitsuste juhid ja kultuurikorraldajad arutama, kuidas korraldada tööd nii, et ei väheneks inimeste ligipääs kultuurile. Kohalike kultuurikorraldajate madal palk on väga suur probleem vastava tööjõu tagamisel. Peame jõudma kokkuleppele ka omavalitsustes töötavate kultuuritöötajate miinimumpalga osas nii, nagu see on riigilt palka saavate kultuuritöötajate puhul. Samuti vajavad omavalitsused riigi nii rahalist kui ka teadmuspõhist tuge ümberkorralduste planeerimisel," lisas Hartman. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles