Kultuurimälestiste omanikele jagati toetust

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Rakvere Kolmainu kogudus saab toetust kiriku fassaadi restaureerimiseks.
Rakvere Kolmainu kogudus saab toetust kiriku fassaadi restaureerimiseks. Foto: Marianne Loorents

Muinsuskaitseamet toetab kogumahus 5,6 miljoni euroga nii ehitis-, kunsti-, ajaloo- ja arheoloogiamälestisi kui ka muinsuskaitsealadel asuvaid hooneid. Toetatute seas on mitu Lääne-Virumaal paiknevat objekti.

Lääne-Virumaal saavad hoonete restaureerimistoetust Porkuni mõisa viinavabrik 20 000 eurot korstnate restaureerimiseks ja kirdepoolsel otsafassaadil säilinud vintsi jäänuste korrastamiseks ning Lillebergi talu elamu 80 000 eurot katuse restaureerimiseks.

Rakvere vanalinna muinsuskaitseala hoonetest saab J. Kunderi tänav 4 toetust  31 000 eurot katuse restaureerimiseks ja 5850 eurot ukse restaureerimiseks. Imastu mõisa peahoone peaukse restaureerimiseks eraldati 7722 eurot. 

Toolse linnuse varemete konserveerimise teise etapi ehitusprojekti koostamiseks eraldati 5880 eurot, ​Jäneda mõisa vesiveski hoone renoveerimise arhitektuurse põhiprojekti koostamiseks 18 000 eurot.

Ajaloo- ja arheoloogiamälestiste restaureerimiseks ning ajalooliste looduslike pühapaikade hooldamiseks mõeldud summadest eraldati Lääne-Virumaale I maailmasõjas ja vabadussõjas langenute hauatähiste restaureerimiseks 3128 eurot.

Omandireformi reservfondi taotlusvoorus toetati Haljala kiriku fassaadi restaureerimist ja pinnase vertikaalplaneerimist 61 014 euroga. Simuna kiriku katuse restaureerimiseks eraldati 200 000 eurot, Rakvere kiriku fassaadi restaureerimiseks 106 918 eurot.

"Tänavused toetused aitavad omanikel suure hulga mälestisi korda teha ja nii mõnedki pikemaajalised projektid saavad lõpetatud, mis teeb palju rõõmu. Suur heameel on omandireformi reservfondi suurenemisest, mille mõju kultuuripärandile on tuntav. Pärandi toetamine on väga oluline meie elukeskkonna parandamisel ja roheeesmärkide täitmisel," ütles muinsuskaitseameti peadirektori kohusetäitja Mirjam Rääbis.

Mälestise või muinsuskaitsealal asuvate ehitiste säilitamiseks mõeldud tähtajalisse taotlusvooru esitati 2023. aastaks 410 nõuetele vastavat taotlust kogusummas üle 13,3 miljoni euro. Ametil oli võimalus jagada toetusi 2,6 miljoni euro eest ning see võimaldas täismahus või osaliselt rahuldada 117 taotlust. Toetusi jagus kõikidesse maakondadesse.

Muinsuskaitseameti toetuste eesmärgiks on tagada mälestiste ja muinsuskaitseala ehitiste säilimine ning aktiivne kasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles