Kollatõbi tõstab pead

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
A-hepatiiti nakatumise vältimiseks on väga tähtis isiklik hügieen ja elementaarne käte pesemine.
A-hepatiiti nakatumise vältimiseks on väga tähtis isiklik hügieen ja elementaarne käte pesemine. Foto: Elmo Riig

Detsembris kasvas Eestis kollatõppe ehk A-hepatiiti haigestumine. Üle Eesti diagnoositi haigus jaanuaris 23 inimesel, mullu oli juhtumeid aasta peale kokku 20. Lääne-Virumaal registreeriti jaanuaris kolm haigusjuhtu ja veebruaris on seni olnud üks A-hepatiidi juhtum.

Kollatõvest rääkides peetakse silmas just A-hepatiiti, mis levib suu kaudu või füüsilisel kokkupuutel. Tunduvalt raskemad viirused on B- ja C-hepatiit, mis saavad levida vaid kehaeritiste kaudu – vereülekandega, seksuaalkontaktis või süstivate narkomaanide puhul puhastamata süstaldega. Kõik need on erinevad viirused, mis põhjustavad küll sama asja ehk maksapõletikku, aga haiguse kulg ja pikemad tagajärjed on erinevad. Kui A-hepatiidi puhul on suur tõenäosus täielikult paraneda, siis B- ja C-hepatiit võivad jääda krooniliseks ning tekitada maksavähki või maksatsirroosi.

A-hepatiidi peiteaeg on keskmiselt 28 kuni 30 päeva. Haiguse alguses tekib tavaliselt kõrge palavik, mis kestab viis-kuus päeva. Kaasneda võivad tugevad lihas- ja liigesvalud ning naha ja limaskestade kollasus, seedetrakti vaevused ja väsimus. Siiski, peaaegu pooltel juhtudel kulgeb haigus ilma kollasuseta või vähese kollasusega, mistõttu on haigust vahel raske ära tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles