Algasid lavastuse "Metamorfoos" proovid

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Lavastaja Taavi Tõnisson kuulab esimeses proovis tähelepanelikult Jaune Kimmelit.
Lavastaja Taavi Tõnisson kuulab esimeses proovis tähelepanelikult Jaune Kimmelit. Foto: Kristo Kruusman

Rakvere teatris algasid Franz Kafka samanimelisel jutustusel põhineva lavastuse "Metamorfoos" proovid. Lavastaja Taavi Tõnissoni sõnul on see lugu läbipõlemisest, aga mitte ainult.

Mis juhtub perekonna ainsa elatajaga, kes on kohuse- ja vastutustundest teinud tööd, mis ei tee õnnelikuks, kuid mis tagab pereliikmetele mugava ja harjumuspärase elustandardi? Pidev vastuolu unistuste ja reaalsuse vahel viib paratamatu konfliktini. Ühiskonnas, mis on tugevalt edule orienteeritud, on status quo säilitamine nii oluline, et selle nimel surutakse alla tunded ja keeratakse selg lähedastele.

"Metamorfoos selles loos on miski, mis toimub kõigega ja kõigiga. See on justkui üleminek ühest olekust teise," selgitas Taavi Tõnisson. "See lugu on küll kirjutatud 1915. aastal, aga temaatiliselt sobib see tänasesse päeva ülihästi. Läbipõlemine, lõhe iseenda ja ühiskonna poolt peale pandud ootuste vahel, sellest tekkiv depressioon, kuni tuleb vastu võtta mingi otsus, et jõuda vabanemiseni. Kõik need teemad olid aktuaalsed siis ja on ka tänapäeval," rääkis lavastaja.

"Metamorfoosi" kunstnik on Kristjan Suits (Tallinna Linnateater), liikumisjuht Olga Privis (Vene Teater), videokunstnik Taavi Varm, valguskujundaja Märt Sell. Mängivad Märten Matsu, Jaune Kimmel, Silja Miks, Madis Mäeorg, Peeter Rästas, Rainer Elhi ja Elar Vahter. Lavastus esietendub aprillikuus teatri väikeses saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles