Taasalustatud fosforiidiuuringud võivad viia suure avamaakaevanduseni Toolse piirkonnas (6)

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Aru-Lõuna paekivikarjääri killustiku purustamise ja sortimise sõlm Lääne-Virumaal. Tulevikus võidakse samast karjäärist kaevandada ka fosforiiti.
Aru-Lõuna paekivikarjääri killustiku purustamise ja sortimise sõlm Lääne-Virumaal. Tulevikus võidakse samast karjäärist kaevandada ka fosforiiti. Foto: Andres Tohver

Esialgsed tulemused näitavad, et Rakvere, Aseri ja Toolse maardlast kõige perspektiivikam on Toolse. Aastatel 2023–2025 tehtavateks fosforiidiuuringuteks eraldas riik 6,1 miljonit eurot. Uuringuala suurus Toolse maardlas on 970 hektarit.

Eesti geoloogiateenistuse maapõueressursside osakonna juhataja Tiit Kaasiku sõnul hinnatakse kõigi Eesti fosforiidimaardlate teadaolevate varude summaks 2,9 miljardit tonni. Koos prognoosvaruga oleks tegelik kogus aga neli korda suurem ehk 11,3 miljardit tonni.  

Lääne-Virumaal uuriti fosforiiti viiekümnendatest kaheksakümnendateni. "Nõukogude ajal planeeriti kaevandada ikkagi väga suures ulatuses ja huvi oli rohkem Rakvere maardla vastu, kuna seal on paksem kiht ja rohkem maavara," selgitas Tiit Kaasik.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles