Laste väärkohtlemisele ei ole õigustust

, Sotsiaalkindlustusameti kinnise lasteasutuse teenuse juht
Copy
Enelis Linnas.
Enelis Linnas. Foto: Erakogu

Lastekaitseseadus § 24 toob selgelt esile lapse väärkohtlemise keelu. Laste õiguste konventsiooni artikkel 19 sätestab, et last tuleb kaitsta igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla, ülekohtu või kuritarvituse, hooletusse jätmise, hooletu või julma kohtlemise või ekspluateerimise eest. Vaadates Rakvere Lille Kodus juhtunut, oleme selle punkti järgimisel ebaõnnestunud.

Lapse väärkohtlemine on lapse füüsilist ja psüühilist heaolu alandav käitumine, mis seab ohtu tema arengu ja tervisliku seisundi. Kinnises lasteasutuses (edaspidi KLAT), kus on väga haavatavas olukorras lapsed, on äärmiselt oluline tagada laste turvalisus ja stabiilsus. Seda enam on kahetsusväärne, et just sellises asutuses väärkoheldi lapsi ja seda tegid täiskasvanud, kes peaksid nende laste turvalisust tagama ja kellest lapsed olid sõltuvad ja keda nad usaldasid.

Kui laps on usaldatud spetsialistide hoole alla, siis ootan ja kindlasti ootavad ka lapsevanemad, et temasse suhtutakse hoolivalt, austusega ning eesmärgiga parandada lapse elukvaliteeti ning toetada tema toimetulekut. Teadmine, et lapsi väärkoheldi, riivab tugevalt nii minu kui ka ilmselt paljude teiste õiglustunnet. Olukorra teeb veelgi nukramaks see, et nendel lastel puudub võimalus ja ka võimekus end kõige selle eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles