Peep Vassiljev fosforiidist: "Kui hakatakse kaevandama, siis Kunda ja Rakvere vahel pööratakse kõik 30–40 meetri sügavuselt pahupidi"

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Peep Vassiljev osutab kaardil Aru-Lõuna lubjakivikarjäärile, kust Eesti geoloogiateenistus juba on võtnud fosforiidiproove.
Peep Vassiljev osutab kaardil Aru-Lõuna lubjakivikarjäärile, kust Eesti geoloogiateenistus juba on võtnud fosforiidiproove. Foto: Andres Tohver

Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev on fosforiidi kaevandamise vastu Lääne-Virumaal võidelnud aastakümneid. Seni on teda saatnud edu. Eesti geoloogiakeskuse fosforiidiuuringutes näeb ta sellegipoolest ohtu suure avamaakaevanduse tekkeks, mistõttu kaoksid nii inimeste kodud kui ka joogivesi.

Rakvere vallas Ubja piirkonnas on põlevkivi kaevandatud maa all ja lahtistes karjäärides. Aru-Lõuna karjääris kaevandatakse lubjakivi. Kuid valla piiridesse jääb osaliselt ka Rakvere ja pea täielikult Toolse fosforiidimaardla.

"Mis on Toolse maardla mure? Seda tahetakse kaevandada karjääri viisil. Kaevatakse maa pealt kõik need katendikihid ära. Põhja pool fosforiit paikneb 28 meetri sügavusel, Tallinna–Narva maantee juures 42–44 meetri sügavusel," rääkis Vassiljev. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles