Juhtkiri: ettevõtlus maapiirkondadesse!

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Palju räägitakse maapiirkondade hääbuvast elust ja oma tegevust lõpetavatest väikeettevõtjatest, vähem on lugusid nendest, kes otsustavad vastupidi – tuua kogu oma tegevus hoopis suurest linnast väikesesse. Nurme Looduskosmeetika OÜ on üks näide, kuidas väiketootmine ei pea asuma ilmtingimata suures linnas. Harjumaal Liiva külas sündinud ja kasvanud ettevõtte logistikaladu oli olude sunnil Tallinnas, kuid võimaluse avanedes koliti seegi sealt ära Tapale.

Selliseid muresid nagu suurtootjatel väikestel tegijatel muidugi pole. Suurtootja peab asuma kas toorainebaasi läheduses või transpordisõlme naabruses. Ka peab suurtootja arvestama töötajate elukohaga. Väiketootja saab aga toimetada omatahtsi, ning nagu Nurme Looduskosmeetika OÜ üks omanikke ja asutajaid Marit Tiits küsis: “Miks on Tapa või Rakvere halvem koht töö tegemiseks ja elamiseks kui Tallinn?”

Väiketootmine on üks võimalik imerohi ääremaastumise vastu. Ja mida rohkem väikeettevõtteid on, seda rohkem on riskid jagatud. Aga Eesti väiketootjad saavad edukad olla vaid siis, kui Eesti tarbija neid eelistab. Selge, et kaupa paneb soetama hinna ja kvaliteedi suhe, aga kui kaup on kvaliteetne ja mõistliku hinnaga, siis tasuks igal juhul osta eestimaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles