Lääne-Petserimaa kuueteistkümnendaks maakonnaks

Sander Liivak
Copy
Sander Liivak.
Sander Liivak. Foto: Agnes Aus

Setomaa vald on moodustatud 2017. aasta haldusreformi käigus Põlva maakonna Värska ja Mikitamäe valla ning Võru maakonna Meremäe valla ja Misso valla Luhamaa nulga ühendamise teel (viimane on lahustükk ehk eksklaav). Uue valla maakondliku kuuluvuse üle vaieldi tükk aega, kuni rahvaküsitlusel võitis Võrumaa. Kaarti vaadates tundub see targa otsusena, sest muidu oleks Põlvamaa õige naljaka sipi­sopilise kujuga.

Ometi tundub, et Võru pole värskalastele ega Värska luhamaalastele kuigi suur tõmbekeskus. Setomaa vald võiks moodustada üksi kuueteistkümnenda maakonna, mille täispikk nimi oleks Petseri maakond ja lühinimi Petserimaa. Väike valdade ja elanike arv pole takistus, sest pretsedent on olemas: ühestainsast vallast koosneb ka Hiiu maakond. Keegi ei taha Hiiumaad liita Läänemaaga, kuigi see saar kuulus “Eesti ajal” Haapsalu võimu alla. Üheksa tuhande elanikuga Hiiumaal elab küll kolm korda rohkem rahvast kui kolme tuhande elanikuga Setomaal.

Uute maakondade loomine, olemasolevate liitmine ja valdade maakondliku kuuluvuse muutmine peaks tänapäeval olema lihtne, sest maavalitsusi enam ei ole. Putini õrritamiseks võiks Eesti kuueteistkümnenda maakonna nimi olla lausa Lääne-Petserimaa, mis asuks tähestiku järjekorras koostatud loendites Läänemaa ja Lääne-Virumaa vahel. Indias on Lääne-Bengali osariik, aga Ida-Bengalit ei ole: selle asemel on iseseisev riik Bangladesh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles