Kaitseliit ootab pildiraamatusse ajaloolisi jäädvustusi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Foto Helmi Talve kogust, mis annetati Kaitseliidu Tapa malevkonnale 1992. aastal. Pilt on tehtud 1930-ndatel.
Foto Helmi Talve kogust, mis annetati Kaitseliidu Tapa malevkonnale 1992. aastal. Pilt on tehtud 1930-ndatel. Foto: Kaitseliidu Viru malev

Kaitseliidu Viru malev koostab pildiraamatut maleva ajaloost alates selle loomisest 1918. aastal kuni tänapäevani. Seetõttu alustas Viru malev vihjete ja ajalooliste piltide kogumist, iga abi on teretulnud.

Viru maleva ajalugu on kajastatud seni pildinäitustel, kogutud on ka fakte maleva tegevusest. Samuti on maleva ajaloost ilmunud ajalookatkeid artiklites. Kuid mida pole, see on üks ülevaatlik raamat kas ajaloolise teksti- või siis pildiraamatuna.

Mõte selline raamat koostada tuli Viru maleva pealikult Jaanus Ainsalult. Kui arutati, mis võiks alustuseks kokku panna, oli laual mitu varianti. Liisk langes esiti pildiraamatu kasuks, mis jutustaks maleva arengulugu.

​Kaitseliidu arengu saab jagada kolme perioodi, millest viimane kestab. Esimene periood oli aastatel 1918–1920 Eesti vabadussõja ajal, millest on väga vähe pilte. Teine periood oli küll pikem, kuid selle lõpetas järsult okupatsioon. Samas oli teine periood väga kirev ja põnev, sel ajal ehitati Kaitseliit üles. See oli ka periood, mil Kaitseliidu kõrval kinnitasid kanda naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred.

Kaitseliidu kolmas ajajärk sai alguse 1990-ndatel ja kestab tänapäevani. Sellest ajast on inimestel pilte kindlasti rohkesti.

Et pildilugu rääkida, on vaja pilte kõikidest mainitud ajaperioodidest. Kaitseliit vajab seega heade inimeste abi, kes jagaks oma pildimälestusi.

Kui kellelgi või kellegi tuttavatel on Viru maleva tegevusest pilte, palub Kaitseliit vihjed saata aadressil indrek.jurtsenko@kaitseliit.ee. Kõigi kontakteerunutega võetakse ühendust.

Foto Helmi Talve kogust, mis annetati Kaitseliidu Tapa malevkonnale 1992. aastal. Pilt on tehtud 1930-ndatel.
Foto Helmi Talve kogust, mis annetati Kaitseliidu Tapa malevkonnale 1992. aastal. Pilt on tehtud 1930-ndatel. Foto: Kaitseliidu Viru Malev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles