Haljala ja Kuusalu vald pöördusid ühiselt õiguskantsleri poole

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Lahemaa rahvuspark katab märkimisväärse osa Haljala vallast.
Lahemaa rahvuspark katab märkimisväärse osa Haljala vallast. Foto: Maaameti Kaardirakendus

Möödunud nädalal edastasid Haljala ja Kuusalu vallavanem ühise pöördumise õiguskantsler Ülle Madisele. Pöördumises küsitakse õiguskantsleri hinnangut looduskaitsealadest tingitud maamaksu vähenemise kompenseerimise senise poliitika õiguspärasusele.

Haljala vallavanema Anti Puusepa sõnul on mõlemal vallal põhjendatud ootus, et omavalitsuse territooriumiga seotud maksusoodustuste rakendaja hüvitab soodustuste rakendamisega kaasnevad otsese kahjud. "Haljala valla tulubaas oleks kahe protsendi võrra suurem, kui laekumata jäävat maamaksu omavalitsustele kompenseeritaks. Lahemaa rahvuspargi puhul räägime ühest Eesti turismisihtkoha tõmbenumbrist, mistõttu on kahetsusväärne, et riik ei ole valmis oma otsustest tulenevalt negatiivset mõju valdadele kompenseerima," rääkis Anti Puusepp ja lisas, et loodetavasti annab õiguskantsler selles küsimuses omavalitsusi toetava hinnangu.

"Riigi ootused omavalitsuse toimepidevusele on tõusnud aastast aastasse: kriisidega toimetulek, sotsiaalhoolekande teenuste varasemast laiem osutamine, lasteaiaõpetajate töö võrdväärne tasustamine, teede korrashoid, ühistransport ja veel palju muud. Seetõttu on äärmiselt oluline, et omavalitsusi koheldaks võrdselt. Leian, et maa maksustamisest tingitud ebavõrdne kohtlemine kitsendab Haljala ja Kuusalu valla võimalusi, ning sellele oma pöördumisega tähelepanu juhimegi," kommenteeris Kuusalu vallavanem Terje Kraanvelt ning lisas, et loodetavasti leiab teema õiglase lahenduse ja mõlemat omavalitsust võetakse kuulda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles