"Üks kauplusbuss teeb maal rohkem ära kui regionaalminister"

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplusbuss. Foto on illustreeriv.
Kauplusbuss. Foto on illustreeriv. Foto: Teet Suur

Külades elavad inimesed leiavad, et kauplusbussid, mis toidukraami koju kätte toovad, on maal asendamatud, sest poode jääb järjest vähemaks.


"Üks kauplusbuss teeb maal rohkem ära kui regionaalminister. Hea, et vallad on aru saanud, et toetades liikuvat poodi, aidatakse elu maal säilitada," ütles Väike-Maarja vallas elav eakam mees elutargalt.


Lääne-Virumaal sõidab praegu ringi kaks rändkauplust - üks neist teenindab Väike-Maarja, Rakke, Tamsalu, Vinni ja Rakvere valla, teine Viru-Nigula, Sõmeru, Vihula, Haljala, Rägavere, Kadrina ja samuti Rakvere valla külasid.

Inimesed, olgu nad siis Triigist, Eiprist, Unuksest või Eismalt, kinnitavad nagu ühest suust, et sellist teenust on väga vaja ning ilma liikuva kaupluseta ei kujuta elu ettegi.

Kolmapäeval Väike-Maarja vallas Eipris OÜ Turva kauplusbussi külastanud Lehti Rääk ütles, et Eipris elab palju vanemaid inimesi, kellel oleks lähimasse kauplusse Triigis ikka väga palju maad minna. "Kui oma masinat ei ole, siis ei saa ju liikuma."

Ta lisas, et rändkauplus, mis käib nende külas kolm korda nädalas, rahuldab igapäevased vajadused täielikult. "Kõik esmavajaliku saab siit kätte," kinnitas Lehti Rääk.

Hea ja kodu lähedal
Samuti Eipris elav Hans naljatas, et külastab ratastel poodi siis, kui raha parajasti on.

"Talvisel ajal käin rohkem, oma autot mul pole ja rattaga või jala eriti kaugele ei lähe." Keskealine mees ütles, et väga paljudele on koduõuele veerev kauplus abiks.

"Rahvas käib siin päris usinalt. See, kas osta siit või kusagilt mujalt, asja rahaliselt suurt ei muuda. Kolm ja pool kilomeetrit on Triigi poodi, seal on kõik veel kallim."

Päris kõike ta siiski rändkauplusest ei osta, abikaasa käib Rakveres tööl ja toob muist vajalikku sealt. "Täna tulin peamiselt seepärast, et invaliidist sõbrale toit koju ära viia," pidas Hans vajalikuks täpsustada.

Kolmapäeval Triigi peatuses liikuvat kauplust külastanud Valve Laanemägi leidis samuti, et busspood on tõesti oluline. Kuigi Triigiski on kauplus, on naise sõnul vanematel inimestel, kes pisut eemal elavad, sinna siiski raske minna.

"Näete ise, mõni, kes siia tuleb, liigub kelgu najal, kaupmees aitab asjad kotti panna. Kuidas nad sealt poe trepist üles saaksid?"

Valve Laanemägi sõnul peatub rändkauplus Triigis korra nädalas. "Kui asjadest puudus tuleb, eks siis käin ikka teises poes ka."

Hindade kohta arvas naine, et ega maainimene hinda nii täpselt ei vaatagi, tähtis on, et toidukraami kodu lähedalt saab, kuid paljud asjad pidid ratastel äris isegi märksa soodsamad olema kui Triigi poes.

OÜ Turva tegevjuhi ning ühtlasi rändkaupluse juhi ja teenindaja Valdo Kruve sõnul on tööd palju.

"Ega enam rohkem teha ei jõuakski," väitis mees. Viimasel ajal on teenindatavaid külasid juurde tulnud - näiteks Käru poe kadumisega lisandusid Käru, Tammiku ja Salla kant, samuti on lisandunud teenindatavaid kohti Vinni vallas.

Rändkauplus liigub esmaspäevast laupäevani, kolmel päeval kestab tööpäev koos kauba peale- ja mahalaadimisega ning muude vajalike tegevustega pea kaksteist tundi, teisipäev ja laupäev on veidi lühemad.

Valdo Kruve kiitis, et enamik teeninduspiirkonna valdu on nn autolavka tegevust toetama hakanud. "Muidu ei tulekski enam majanduslikult välja."

Väike-Maarja valla avaliku teabe- ja spordiosakonna juhataja Ilve Tobrelutsu sõnul toetab Väike-Maarja vald ratastel poodi tänavu 81 000 krooniga.

"Vallapoolne toetus on ettevõtjale oluline, sest aitab bussi käigus hoida. Meilegi on oluline, et liiguks, sest maal elavate inimeste jaoks on see väga tähtis," sõnas ta.

Hinnad maapoega võrreldavad
Hinnad püüab kaupmees hoida n-ö kliendisõbralikud, keskmise maapoe tasemel, eks mõni asi on busspoes veidi odavam, teine kallim. Odavama kassitoidu eest tuleb näiteks tasuda kaheksa krooni ümber, piimapaki hind jääb kümne-üheteistkümne krooni kanti.

Kauplusbussi juhi sõnul on kliendid peamiselt eakad inimesed, aga sekka satub nooremaidki. Suvekuudel, kui inimestel on puhkus, on kliente ka kaubabussis rohkem, eriti hästi on vahet näha jäätise müügil.

"Kui sel ajal ostetakse paar kasti päevas, siis talveperioodil läheb ehk sama palju nädalas," võrdles Kruve.

Kõige nõutavamad kaubaartiklid rändpoes on aga siiski leib-sai, juust, vorst ja kanakaup, frikadellid, pelmeenid, tangained, makaronid, ka kurk, värske- ja hapukapsas.

Kruve tunnistas, et väga laiaks sortimenti ajada ei saa - nii ruumipuuduse tõttu kui majanduslikel põhjustel, aga kui on erisoove, püütakse nendega ikka arvestada.

OÜ Coramy kaubabussi reedel Vihula vallas Eismal külastanud Uno Tull on samuti seda meelt, et liikuva poeta ei oska elu ettegi kujutada. Ning kõik oma sisseostud, alates saiast-leivast ja lõpetades kalaga, teeb ta sealt.

"No vot, ise olen elupõline kalamees. Aga nüüd vana, mis teha, tuleb osta," nentis mees, kes aeg-ajalt ostab hõbeheiki, põhiliselt aga siiski räime.

Tema sõnul on kauplused kaugel ja kehv silmanägemine ei võimalda seal käia, nii teebki pea kõik ostud poebussist.

Ettevõtte esindaja ja rändkaupluse juht jääb tegevusest rääkides tagasihoidlikuks ning oma nime lehes näha ei taha. Kuid sõnab siiski, et sõidab viiel päeval nädalas kokku neljal ringil.

Kuna pensionimaksmise uue korra rakendumise järel on tulnud juurde neid, kel pensioniraha arvele kantakse, saab peatselt bussis ka kaardiga maksta.

"Aparaat on juba olemas, ei ole jõudnud veel paigaldada, aga see on lähipäevade küsimus. Inimesel peab võimalus olema, kuigi kaarditerminal on päris kulukas."

Kaubaks läheb peamiselt igapäevane toidukraam. "Leib, sai, vorstid. Juur- ja puuvilja ostetakse samuti, kuigi on maarahvas. Küpsis ja kommid lähevad hästi," loetles kaupmees, kelle sõnul ostavad inimesed korraga umbes paarisaja krooni eest, kliente on päevas keskmiselt 30-35.

"Kõik vallad, kus käin, toetavad ettevõtmist solidaarselt, kuigi mõnel pool on teenindatavaid külasid rohkem, teisal vähem. Ilma toetuseta välja ei tuleks," ütles kaupmees.

Haljala vallavolikogu esimees Leo Aadel ja Vihula abivallavanem Madis Praks kinnitasid, et omavalitsuse toetus rändkauplusele on 1500 krooni kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles