Värske räim paneb maainimese silmad särama

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Rossoli kalakaupmees Raido klientide puuduse üle ei kurda. Mehe sõnul ostetakse kõige usinamalt räime.
OÜ Rossoli kalakaupmees Raido klientide puuduse üle ei kurda. Mehe sõnul ostetakse kõige usinamalt räime. Foto: Teet Suur

Avinurmes tegutsev OÜ Rossoli müüb värsket kala paljudes kohtades Ida- ja Lääne-Virumaal, nii-öelda kalabussiga on ringi sõidetud juba ligi aasta.


Eelmise nädala kolmapäeval sain kalabussi tegevust uudistada ajal, kui see parajasti Triigi elanikke teenindas.

Liikuva müügikoha juures seisis järjekorras pidevalt kolm-neli inimest, eelkõige küsiti räime, mõni ostis kohe mitu kilo korraga.

"Ei kujutagi enam ette, et teisiti saaks. Kui kalamüüki poleks, oleks ise näljas ja kassid ka," naeris üks vanem mees. Ta ütles, et valik on palju suurem kui ükskõik millises lähikonna poes ning hinnad odavad "Eelmisel kolmapäeval oli lausa eluskala müügil," sõnas mees.

"See on ikka väga hea asi siin. Inimesed tulevad kohale mujaltki, näiteks Avispealt, ja tahavad kala saada," kiitis ka Triigis elav Valve Laanemägi ratastel koduõue vuravat teenust. Ja tore on, et kolmapäeviti just samal ajal on Triigis kauplusbuss ja nii saavad kõik vajalikud ostud korraga tehtud.

Kalu ja kalatooteid müüv Raido nimetas, et Lääne-Virumaal on erinevatel päevadel peatus näiteks Kiltsis, Vaos, Simunas, Triigis, Vajangul, Laekveres, Veneveres, Paasveres, Tudus, Sallas ja veel mujalgi. "Käime paljudes kohtades ja pea kogu aeg möödub ratastel," tõdes Raido.

Mehe sõnul küsitakse kõige rohkem ikkagi räime, mille kilohind on 14 krooni. "Ilma räimeta ei olegi mõtet sõita. Eile läks neid kaheksa kasti ära."

Liikuvas teeninduspunktis on valik suur - saada on kohalikku värsket Peipsi kala, samuti lõhet ja forelli ning suitsutatud ja karpidesse pakendatud kala.

"Alajõe kandis on Peipsil kalapüük praegu lubatud, mujal on enamasti keelud peal. Meil on eraldi varustaja, kes kohalikelt kalameestelt ja mujalt müügiks mineva ostab. Kui peaks ise veel varustamisega tegelema, ei jõuaks kuidagi tööd ära teha," rääkis kalamüüja.

Lõhet ja forelli tarnitakse mõistagi Tallinna ladudest. "Kui lõhel on hea hind, praegu on see üsna soodne - 59 krooni, siis ostetakse seda küllaltki palju," kiitis ta. Mehe sõnul tasub äri ära.

"Kõik oleneb muidugi kokkuostuhindadest." Lääne-Virumaal on tavaliselt ostjaid kõige rohkem Sallas, Simunas ja Laekvere. Ja kohalike poodnikega on väga head suhted, paljudes kohtades seistakse just kaupluste ees.

"Müüjad ise kutsuvad. Neilgi kasulikum - tehakse ostud korraga ära, ja et müüme ainult kala, pole ka konkurentsi," sõnas kalakaupmees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles