Käsmu meremuuseumi kogu täienes hinnaliste navigatsioonikaartidega

Kevin Volter
Copy
Transpordiametilt Käsmu meremuuseumile kingitud kaardid saavad muuseumi kogus väärikalt eksponeeritud.
Transpordiametilt Käsmu meremuuseumile kingitud kaardid saavad muuseumi kogus väärikalt eksponeeritud. Foto: transpordiamet

Transpordiamet andis Käsmu meremuuseumile hiljuti üle 1960.–1970. aastatest pärit kaardisahtli koos umbkaudu 40 navigatsioonikaardiga, mida oli korrigeerinud pikka aega sel alal töötanud Enn Sepp.

Muuseumi rännanud vana vineerist kaardisahtel oli varem tõenäoliselt kasutusel mõnel laeval. Sahtli külge oli kinnitatud luubiga lamp, mis võimaldas kaarte peensusteni vaadata ja korrigeerida. Kui tänapäeval on kaardid enamikus digiteeritud, siis varasematel aastakümnetel olid veeliiklust ja selle ohutust puudutavate otsuste tegemisel abiks paberkaardid, mida korrigeeriti nii nagu praegugi kord kuus.

Käsmu meremuuseumi eestvedaja Aarne Vaik ütles, et seni olid muuseumil mõned aegunud navigatsioonikaardid ja seetõttu oldi töökaartide täiskomplekti üle väga rõõmsad. "Töökaardid on olemuselt ainueksemplarid. Täiskomplekti ja isikuga seotud töökaardid on muuseumi kollektsioonile eriline kingitus," sõnas Vaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles