Malev sisustab vaba aega ja annab taskuraha

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks suve tagasi töötasid Rakvere linna noored usinalt staadionil värvi ja pintsliga.
Kaks suve tagasi töötasid Rakvere linna noored usinalt staadionil värvi ja pintsliga. Foto: Arvet Mägi

Noorte huvi suvel tööd ja tegevust leida on suur. Populaarsed on kohaliku omavalitsuse korraldatavad malevad, kus tehakse mõni tund tööd, toitlustatakse ning pakutakse vaba aja tegevusi. Paraku on huvilisi rohkem kui võimalusi.



“Noorte huvi suvistes malevates osalemise vastu on suur,” tõdes Lääne-Viru maavalitsuse noorsootööspetsialist Mari Kongi.

Õpilasmalevaid korraldavad kohalikud omavalitsused, kes omakorda teevad seda koostöös teiste organisatsioonide, näiteks noortekeskustega. Kongi sõnul olid mullu malevad Haljala, Väike-Maarja ja Vinni vallas ning Rakvere ja Kunda linnas ning samades piirkondades tulevad malevad ka sel suvel.

Kundas on juba alanud registreerimine linnamalevasse. Plaanitud on kaks vahetust, kus kumbagi saab tulla 20 koolinoort. Malevavahetus kestab kuus tööpäeva, kus päevakavas on neli tundi heakorratöid Kunda linnas, lõunasöök ja meelelahutuslik ühistegevus.

“Malev on kahtlemata väga vajalik ja avaldusi laekub palju. Eelmisel aastal võtsime isegi pisut rohkem noori vastu, kui algselt plaanis oli, sest ei tahtnud kellelegi ära öelda,” rääkis Kunda linna klubi juhataja Maiu Küngas. “Noorte jaoks on magnetiks malevasse tulekul see, et nad saavad kaasa lüüa jaanitule ja sõbralaada korraldamisel.”

Küngas märkis, et tunnitasuks oli noortele 1,75 eurot ehk pisut rohkem kui miinimumtasu (mis mullu oli 1.73).

“Aastaid tagasi olid meil ka toredad maakonna malevate kokkutulekud, kuid nüüd enam mitte, sest paljudes kohtades on malevad ära jäänud. Oleme väga tänulikud, et meie oma­valitsus seda jätkuvalt toetab,” sõnas Küngas.

Haljalas algab kahte kümneliikmelisse malevarühma registreerimine aprillis.

 “Tulla saavad 13-16aastased noored, ka vanemad tahaksid, kuid kahjuks ei saa,” teavitas Haljala noortekeskuse juhataja Greete Toming.

Haljala noortele makstakse miinimumtunnitasu ehk tänavu 1,80 eurot ning tööd tuleb teha omavalitsuse objektidel: koristada, rohida, värvida.

Rakveres algab linnamalevasse registreerimine mai algul. Kultuuri- ja noorsootööspetsialisti Katrin Joselini sõnul käivad täpsemate plaanide üle veel läbirääkimised, kuid malevavõimalust pakutakse vähemalt sama paljudele noortele kui mullu ehk 90-le ning aktiivsem siht­rühm on 13-18aastased.

“Malevasse on suur tung, mitu last ühele kohale,” märkis Joselin. “Viimastel aastatel oleme teinud nõnda, et kõigil on kandideerimisel võrdsed võimalused: anname teada, millal registreerimine algab ja esimesed Rakvere linna kodulehel registreenud pääsevadki.”

Ka Rakvere noortele kehtib miinimumtasu. “Võime mõelda, et selle raha eest saaks sama töö tegemiseks palgata tööjõu, kellelt võiks rohkem nõuda ja see oleks efektiivsem, sest lastel on paraku piiratud tööaeg ja neilt ei saa nõuda kõigi tööde tegemist. Aga töökasvatuslikult tasub see kindlasti ära – kuskilt peab ju noorte tööharjumus alguse saama,” arutles Joselin.

Joselin arvas ka, et malevaliikumine võiks areneda tulevikus selles suunas, et omavalitsused saaksid malevarühmasid vahetada. Praegu korraldab üle Eesti malevatööd noortele vaid SA Õpilasmalev, kes vahendab üksnes Tallinna noori.

Nooremad kui 15aastased võivad töötada kuni neli tundi päevas ning vanemad kuus tundi päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles