17 000 Ukraina sõjapõgenikul lõpeb märtsis ajutine kaitse ja riiklikud toetused

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Sõjapõgenikud Ukrainast Luhamaa piiripunktis.
Sõjapõgenikud Ukrainast Luhamaa piiripunktis. Foto: Margus Ansu

Tänavu märtsis tuleb ligi 17 000 sõjapõgenikul Eestisse jäämise korral pikendada ajutist kaitset. Õigeaegsel pikendamisel ei ole vaja sotsiaalkindlustusametisse hüvitiste ja toetuste jätkumiseks pöörduda, sest need pikenevad automaatselt.

Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna juhataja Kati Kümniku sõnul saadakse andmed ajutise kaitse pikendamise kohta rahvastikuregistrist. "Sõjapõgenikud, kes teavitavad politsei- ja piirivalveametit soovist ajutine kaitse lõpetada ja Eestist lahkuda, peaksid sellest sotsiaalkindlustusametile samuti teada andma. On tulnud ette juhuseid, kus andmed jõuavad meieni viitega. Ajutise kaitse lõpetamisest teada saades lõpetame õigel ajal ka talle määratud toetused ja hüvitised," rääkis Kümnik ning lisas: "Sellega väldime enammakse teket ehk olukorda, kus inimesel tuleb talle makstud toetus või hüvitis tagasi maksta."

Kui Eestis elav põgenik ei pikenda ajutist kaitset õigel ajal, lõpetab sotsiaalkindlustusamet hüvitiste ja toetuste maksmise jooksva kuu lõpus. Hiljem uuesti ajutist kaitset taotledes tuleb sotsiaalkindlustusametile esitada avaldus toetuste ja hüvitiste uuesti määramiseks ning maksmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles