Juhtkiri: palju õnne, Eesti vabariik!

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti vabariik tähistab homme oma 105. sünnipäeva. Meie armas vaba riik. Valimiste eel kipub aga paljudel ununema, mis imeloom see oma riik üldse on. Kas tõesti süüdi kõikides hädades? Riik ei tähenda erakondi ega valitsust. Riik tähendab kodumaad ja riik oleme tegelikult meie – nii äraleierdatult kui see ka ei kõla. Väljendid “riik tegi”, “riik otsustas”, “riik tahtis” ei ole tegelikult õiged – “riik” tuleks asendada sõnaga “valitsus”.

Riik on täpselt nii hea või halb, kui on kodanikud selle sees. Riik on kollektiivne organism, kus igaüks meist on üks ajurakk 1,3 miljonist. Kõigi oma plusside ja miinustega. Kui keegi hakkab riiki enda omaks pidama, siis juhtub nii nagu Venemaal juhtus, kus kollektiivne organism on asendunud halli ollusega. Meie kodumaal ja riigil on sünnipäev. See tähendab, et meil kõigil on sünnipäev. Olgem siis sel puhul pidutujulised ja ülemeelikud ja väärikad.

Riik on täpselt nii hea või halb, kui on kodanikud selle sees. Riik on kollektiivne organism, kus igaüks meist on üks ajurakk 1,3 miljonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles